Faktaboks

Dinuzulu

dinizulu

Uttale
dinuzˈulu
Født
1868
Død
18. oktober 1913, Transvaal, Sør-Afrika
Dinuzulu
En ung Dinuzulu, i tradisjonell krigerdrakt. Sannsynligvis fotografert under striden etter farens død i 1884

Dinuzulu var zulufolkets høvding fra 1884. Han var sønn av Cetewayo, zulukonge i Sør-Afrika.

Etter zulukrigen i 1879, hvor Cetewayo ble beseiret av britene, ble zuluenes territorium delt opp i 13 mindre områder. Ved Cetewayos død i 1884 ble hans sønn Dinizulu utfordret av en rival i et av disse områdene. For å sikre sin egen posisjon inngikk Dinuzulu en allianse med boerne, som gjennom boerkrigene utfordret britenes makt i Natal. Dinuzulu ga boerne et område nord i Natal mot at de anerkjente ham som zuluenes leder.

I 1890 ble Dinuzulu tatt til fange av britene, dømt for forræderi og landsforvist til St. Helena. I 1897 ble han benådet og gjeninnsatt, nå som lokalhøvding. I 1906 gjorde imidlertid zuluene opprør, under ledelse av Bambatha. Dinuzulu ble igjen anklaget for forræderi, og for å stå bak opprøret, og dømt til fengsel.

I 1908 ble en gammel alliert av Dinuzulu, boeren Lois Botha, statsminister i Sør-Afrika-unionen. Botha benådet Dinuzulu og lot ham leve ut sin tid på en gård i Transvaal. Dinuzulu var den siste i en rekke av selvstendige zulueldere, som startet med Shaka Zulu. Sønnen Solomon kaDinuzulu, født på St. Helena, grunnla senere forgjengeren til den zulunasjonalistiske bevegelsen og partiet Inkatha.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg