Faktaboks

Deutscher Werkbund
Uttale
dˈåitʃər vˈerkbunt
Mies van der Rohe
Arkitekten Ludwig Mies van der Rohe studerer en modell av en ny bygning han designet til sitt departement på campus til Illinois Institute of Technology, i Chicago, 10.06.1954. (AP Photo)
Av /NTB Scanpix.

Deutscher Werkbund er en gruppe av kunstnere, håndverkere og industriledere, etablert i München i 1907 med det formål å verne om håndverksmessig kvalitet. Av arkitekter var Henry van de Velde og Ludwig Mies van der Rohe med.

Deutscher Werkbund ble dannet etter mønster av Arts and Crafts-bevegelsen i England og virket hovedsakelig gjennom utstillinger, blant annet i Köln 1914 og Weißenhof Siedlung i Stuttgart i 1927. Foreningens kritikk av industrialismens masseproduserte produkter fikk industrien til å engasjere arkitekter til produktutvikling. Fra 1914 rettet gruppen seg primært mot industriell formgivning, og kom til å øve bestemmende innflytelse på utviklingen av den kunstneriske formgivning i Tyskland, blant annet Bauhaus. Dette varte frem til 1933, da den ble oppløst av nasjonalsosialistene.

I 1947 ble Deutscher Werkbund omorganisert og fikk nytt hovedsete i Düsseldorf. Tilsvarende grupper i Østerrike og Sveits var Österreichischer Werkbund, opprettet 1912, og Schweizerischer Werkbund, opprettet 1913.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg