Deutscher Werkbund

Deutscher Werkbund er en gruppe av kunstnere, håndverkere og industriledere, etablert i München i 1907 med det formål å verne om håndverksmessig kvalitet. Av arkitekter var Henry van de Velde og Ludwig Mies van der Rohe med.

Faktaboks

uttale:
dˈåitʃər vˈerkbunt

Deutscher Werkbund ble dannet etter mønster av Arts and Crafts-bevegelsen i England og virket hovedsakelig gjennom utstillinger, blant annet i Köln 1914 og Weißenhof Sied­­lung i Stuttgart i 1927. Foreningens kritikk av industrialismens masseproduserte produkter fikk industrien til å engasjere arkitekter til produktutvikling. Fra 1914 rettet gruppen seg primært mot industriell formgivning, og kom til å øve bestemmende innflytelse på utviklingen av den kunstneriske formgivning i Tyskland, blant annet Bauhaus. Dette varte frem til 1933, da den ble oppløst av nasjonalsosialistene.

I 1947 ble Deutscher Werkbund omorganisert og fikk nytt hovedsete i Düsseldorf. Tilsvarende grupper i Østerrike og Sveits var Österreichischer Werkbund, opprettet 1912, og Schweizerischer Werkbund, opprettet 1913.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg