Faktaboks

Den norske legeforening
Organisasjonstype
Forening/lag/innretning
Forretningsadresse
Oslo
Stiftet
03.06.1886
Daglig leder
Siri Skumlien
Styreleder
Anne-Karin Rime
Logo
Legeforeningens logo med Asklepios, legekunstens gud i gresk mytologi.
Logo
Av .
Anne Karin Rime
Anne Karin Rime ble valgt til president i Legeforeningen i 2021.
Av .

Den norske legeforening er en medlemsorganisasjon for leger og medisinstudenter. Foreningen ble stiftet i 1886 med navnet Den norske lægeforening, og skiftet navn i 2007. Staten har delegert ansvaret for godkjenning av legespesialister til foreningen, og foreningen har således en sentral rolle i legers videre- og etterutdannelse. Legeforeningen organiserer 94 prosent av legene i Norge.

Formål

Den norske legeforening har som formål å virke for høy faglig og yrkesetisk standard blant foreningens medlemmer, å fremme medlemmenes sosiale, kollegiale og økonomiske interesser, og å verne om medlemmenes psykiske og fysiske helse. Videre skal foreningen fremme legeutdanningen og medisinsk vitenskapelig virksomhet, å fremme tiltak som er egnet til å bedre befolkningens helse, samt arbeide med helsepolitiske spørsmål.

Organisasjonsstruktur

Foreningens medlemmer er organisert i fylkesavdelinger etter medlemmenes arbeidssted og yrkesforeninger etter ansettelsesforhold. Disse arbeider med fagforeningssaker, og foreningen er part i en rekke tariffavtaler. Dessuten finnes en rekke spesialforeninger som ivaretar medlemmenes ulike faglige interesser.

Foreningen har vel 40 000 medlemmer (2024). Av disse er om lag 5000 studenter. Den har hovedkontor i Oslo og utgir Tidsskrift for Den norske legeforening (grunnlagt 1881).

Den norske legeforening gikk ut av Akademikernes Fellesorganisasjon i 1996 og deltok i 1997 i dannelsen av hovedsammenslutningen Akademikerne, som den senere har vært tilsluttet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Den norske legeforening
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
94.120 Yrkessammenslutninger

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg