Demmevasshytta
Demmevasshytta
Demmevasshytta
Lisens: CC BY SA 3.0

Demmevasshytta er en ubetjent DNT-hytte vest for Hardangerjøkulen, oppført i 1896. Hytta drives av DNT Oslo og Omegn (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Eidfjord kommune, i Vestland fylke, 1311 meter over havet.

Demmevasshytta er nå en av DNTs mest utilgjengelige hytter, men på begynnelsen av 1900-tallet var den en av foreningens mest besøkte. Fra hytta er det ingen merkede sommerruter.

Hytta ligger like ved Nedre Demmevatnet, som er en bredemt sjø, og har fått navn fra denne.

Demmevasshytta – plassering
.

Historikk

Demmevasshytta ligger ved foten av Luranuten ved brearmen Rembesdalskåka, en sørvestlig brearm av Hardangerjøkulen. Den ble bygget i 1896 som anleggsbrakke av Kanalvesenet, en tidlig forløper for NVE, da de skulle bygge en tunnel for å senke vannstanden i Nedre Demmevatn. Flere ganger hadde vannstanden i det bredemte vannet blitt så stor at vannet løftet opp breen og flommet ned i Simadalen med store ødeleggelser som følge. I 1893 var det en spesielt kraftig flom, og det ble bestemt å bygge en tunnel fra vannet for å forhindre en gjentagelse.

Etter at anleggsarbeidet var ferdig, kjøpte DNT brakka og bygde den om til turisthytte. Fra sommeren 1908 var hytta betjent. I 1909 åpnet Bergensbanen, og interessen for området økte kraftig. Hytta måtte utvides på nytt i 1911. En stund var den DNTs tredje største med 34 sengeplasser. Bestyrer Endre Liseth førte sine gjester over Hardangerjøkulen, og hytta hadde stort besøk.

Under andre verdenskrig ble hytta ramponert. Samtidig trakk Rembesdalskåka seg mye tilbake og gjorde atkomsten over breen vanskeligere. DNT vedtok derfor å stenge hytta i 1946. Den ble i 1963–1965 restaurert av Bregruppa i DNT. Hytta brukes i dag som kurssted og turmål over Hardangerjøkulen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg