Demmevasshytta

Demmevasshytta
Demmevasshytta
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Demmevasshytta er en ubetjent DNT-hytte vest for Hardangerjøkulen, oppført i 1899. Hytta drives av DNT Oslo og Omegn (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Eidfjord, Vestland fylke, 1307 meter over havet.

Demmevasshytta er nå en av DNTs mest utilgjengelige hytter, men på begynnelsen av 1900-tallet var den en av foreningens mest besøkte. Fra hytta er det ingen merkede sommerruter.

Demmevasshytta – plassering
.

Navnet

Hytta ligger like ved Nedre Demmevatnet som er en bredemt sjø. Det forklarer navnet.

Historikk

Demmevasshytta ligger ved foten av Luranuten ved brearmen Rembesdalskåka, en sørvestlig brearm av Hardangerjøkulen. Den ble bygget i 1899 som anleggsbrakke av Kanalvesenet, forløperen til NVE, da de skulle bygge en tunnel for å senke vannstanden i Nedre Demmevatn. Flere ganger hadde vannstanden i den bredemte sjøen blitt så stor at vannet løftet opp breen og flommet ned i Simadalen med store ødeleggelser som følge. I 1893 var det en spesielt kraftig flom og det ble bestemt å bygge en tunnel fra sjøen for å forhindre en gjentagelse.

Etter at anleggsarbeidet var ferdig, kjøpte DNT brakka og bygde den om til en betjent hytte som ble åpnet i 1909. Da åpnet også Bergensbanen, og interessen for dette området økte kraftig. Hytta måtte utvides på nytt i 1911. En stund var den DNTs tredje største med 34 sengeplasser. Bestyrer Endre Liseth førte sine gjester over Hardangerjøkulen, og hytta hadde stort besøk. Under andre verdenskrig ble den imidlertid ramponert. Samtidig trakk Rembesdalskåka seg mye tilbake og gjorde atkomsten over breen vanskeligere. DNT vedtok derfor å stenge hytta i 1946. Den ble i 1963–1965 restaurert av Bregruppa i DNT. Hytta brukes i dag som kurssted og turmål over Hardangerjøkulen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg