Øvre, Midtre og Nedre Demmevatnet er tre vann i Simavassdraget, like vest for Hardangerjøkulen, Eidfjord kommune, Vestland fylke. Vannene er henholdsvis 1292, 1291 og 1239 meter over havet.

Nedre Demmevatnet ble tidligere demt opp av Hardangerjøkulens bretunge Rembesdalsskåka, og på sensommeren hvert år ble vannene tømt ved at vannet løftet isfoten opp, rant ned i Rembesdalsvatnet (905-860 meter over havet) og forårsaket flom i Simadalen. For å få slutt på flommen, ble det i 1899 laget en 380 meter lang tunnel som avløp fra vannene. Som følge av tilstopping av tunnelen og brearmens avsmelting ble det i 1937 en ny storflom som rev med seg 20 hus i Simadalen. I 1938 ble derfor en ny tunnel på 655 meter utsprengt, og ny flom ble derved avverget i mange tiår.

I løpet av noen timer om morgenen 25. august 2014 skjedde det likevel en ny storflom. To milliarder liter vann hadde banet seg vei under bretunga og havnet i Rembesdalsvatnet. Heldigvis forårsaket ikke flommen denne gang noen skade, men kunne blitt dramatisk dersom det hadde vært mennesker til stede idet jøkulhlaupen gikk.

Demmevatna inngår i nedslagsfeltet for Sima kraftverk (Lang-Sima og Sy-Sima).

Nå er brearmen så avsmeltet at den ender lenger oppe i fjellsiden, og vannet fra Demmevatna kommer normalt ut over brefoten. Den Norske Turistforening har hytte på nordsiden av Rembesdalsskåki, Demmevasshytta.

Kart

Demmevatnet
Demmevatnet
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg