Faktaboks

Deceptionøya

Deception Island

Uttale
disˈepʃən ˈailənd
Deceptionøya
Deceptionøya
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Innseilingen til Deceptionøya
Innseilingen til Deceptionøya
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Deceptionøya er en øy i Antarktis, som ligger i Bransfieldstredet sør i øygruppen Sør-Shetlandsøyene, på cirka 63° sørlig breddegrad og 60,5° vestlig lengdegrad.

Deceptionøya er en aktiv basaltisk vulkansk øy med en distinkt hesteskoformet form som omslutter et stort basseng med en 500 m bred åpning inn fra havet.

Omtrent 57 prosent av øya er dekket av isbreer. Øya har mange fumaroler og varme kilder. Høyeste punkt på øya er Mount Pond, 576 moh. De siste vulkanutbruddene fant sted i 1967 og 1969.

Det innelukkede bassenget skaper en ypperlig havn som har vært mye brukt, blant annet i forbindelse med den norske hvalfangststasjon Hektor som var i drift i Whalers Bay mellom 1912 og 1931.

Deceptionøya ligger i den delen av Antarktis som både Storbritannia, Argentina og Chile gjør krav på, og alle tre landene har eller har hatt stasjoner på øya.

På grunn av den vulkanske aktiviteten er Deceptionøya en unik og viktig botanisk lokalitet med mange plantearter som ikke er registrert andre steder i Antarktis. På sørvestkysten av øya, ved Baily Head, finner vi verdens største koloni av ringpingviner (Pygoscelis antarctica) med omtrent 10 000 hekkende par. Deceptionøya og Whalers Bay er i dag et av de mest populære turistmålene i Antarktis, med rundt 20 000 besøkende hvert år. Deception Island er forvaltet som et spesielt forvaltningsområde (Antarctic Specially Managed Area) under miljøprotokollen til Antarktistraktaten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg