Tianjin, by i Kina, selvstendig bykommune på provinsnivå; 12 000 km2 med 15 millioner innbyggere (China Trade Research 2015). Selve byen ligger der fem elver (inklusiv det nordlige og sørlige løpet av Keiserkanalen) møtes og danner Haielven (Hai He), ca. 40 km fra dets utløp i Bohaibukta, ca. 110 km sørøst for Beijing.

Det meste av Tianjin ligger på en åpen og flat slette, som særlig i sør og ved kysten kan være utsatt for oversvømmelser. Høyder finnes kun lengst i nord hvor Baxianzhuozi i Yanfjellene (Yan Shan) når 1052 moh. På slettelandet dyrkes korn (ris, hvete, mais, soyabønner og durra), oljevekster (jordnøtter og linfrø) og grønnsaker (særlig kål). Frukt dyrkes flere steder, men særlig i nord. Mår- og kaninskinn produseres for eksport. Det drives oppdrett av både ferskvanns- og saltvannsfisk og reker. Fra oljefeltet ved Dagang i sør og fra felter på kontinentalsokkelen i Bohaibukta utvinnes årlig mer enn 6 milloner tonn olje. Ved kysten utvinnes store mengder salt som blant annet benyttes i den kjemiske industrien.

Tekstil- og fødevareindustri har tradisjonelt vært de ledende næringene. Siden 1949 har også en rekke andre industrier blitt bygd ut. Blant annet produseres kjøretøyer, datamaskiner, fjernsynsapparater, kjøleskap, vaskemaskiner, videospillere, telekommunikasjonsutstyr, klokker, kameraer, gummi- og plastvarer og medisiner. Selve byen Tianjin er sentrum for tekstil-, næringsmiddel-, maskinvare- og metallurgisk industri. Nyere tekstil- og maskinvareindustri samt kjemisk industri er lokalisert til flere nye industrisentra rundt byen. Her er også den elektriske og elektroniske industrien lokalisert. Ved Tanggu ligger en økonomisk og teknologisk utviklingssone for produksjon av høyteknologiske produkter for eksport. Oljefeltene ved Dagang har gitt næring til utbygging av petrokjemisk industri og produksjon av elektrisk kraft.

Byen er et viktig sentrum for land- og skipstrafikken i Nord-Kina. På grunn av sedimentasjon kan bare små båter og lasteprammer gå opp langs Haielven til selve byen. Den nye kunstige havnen Xingang ved Tanggu er en av Kinas største containerhavner. Brorparten av Nord-Kinas import- og eksporthandel foregår over havnen, og halvparten av eksporten skipes til Hong Kong. Med den store utenlandshandelen har det utviklet seg en stor serviceindustri med blant annet utvikling av bank- og finanstjenester. Tianjin er også et viktig jernbaneknutepunkt ved Beijing–Shenyang- og Beijing–Nanjing-banen. Første del av et tunnelbanesystem ble åpnet i 1983. Tianjin har en av Kinas fremste tekniske høyskoler.

Tianjin var en ubetydelig by til den ble okkupert av britiske og franske styrker 1858 og 1860 og åpnet for handel med utlandet; konsesjoner ble gitt til Storbritannia, Frankrike og andre land. I 1900 ble Tianjin ødelagt under bokseropprøret, murene ble revet og byen modernisert. De første byfolkekommuner ble opprettet her 1958. 15. november 1976 omkom ca. 1500 mennesker under et jordskjelv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.