Tianjin
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Tianjin
Tianjin ligger ved Hai He (Hai-elva).
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Tianjin er en storby i Kina, hovedstad i den selvstendige byprovinsen med samme navn. Byprovinsen har et areal på 12 000 kvadratkilometer og 13,8 millioner innbyggere (2020). Selve byen ligger der fem elver (inkludert det nordlige og sørlige løpet av Keiserkanalen) møtes og danner Haielva, rundt 40 kilometer fra elvas utløp i Bohaibukta, rundt 110 kilometer sørøst for Beijing.

Faktaboks

Uttale
tiantʃin
Også kjent som
天津市, Tientsin

Næringsliv

Tianjin havn
Tianjins nye havn regnes blant de tjue travleste havnene i verden.
Av /ILO.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Det meste av Tianjin ligger på ei åpen og flat slette, som særlig i sør og ved kysten kan være utsatt for oversvømmelser. Høyder finnes kun lengst i nord hvor Baxianzhuozi i Yanfjellene (Yan Shan) når 1052 meter over havet. På slettelandet dyrkes korn (ris, hvete, mais, soyabønner og durra), oljevekster (jordnøtter og linfrø) og grønnsaker (særlig kål). Frukt dyrkes flere steder, men særlig i nord. Mår- og kaninskinn produseres for eksport. Det drives oppdrett av både ferskvanns- og saltvannsfisk og reker. Fra oljefeltet ved Dagang i sør og fra felter på kontinentalsokkelen i Bohaibukta utvinnes årlig mer enn seks millioner tonn olje. Ved kysten utvinnes store mengder salt som blant annet benyttes i den kjemiske industrien.

Tekstil- og fødevareindustri har tradisjonelt vært de ledende næringene. Siden 1949 (grunnleggelsen av Folkerepublikken Kina) har også en rekke andre industrier blitt bygd ut. Blant annet produseres kjøretøyer, datamaskiner, fjernsynsapparater, kjøleskap, vaskemaskiner, telekommunikasjonsutstyr, klokker, kameraer, gummi- og plastvarer og medisiner. Selve byen Tianjin er sentrum for tekstil-, næringsmiddel-, maskinvare- og metallurgisk industri. Nyere tekstil- og maskinvareindustri samt kjemisk industri er lokalisert til flere nye industrisentre rundt byen. Her er også den elektriske og elektroniske industrien lokalisert. Ved Tanggu ligger en økonomisk og teknologisk utviklingssone for produksjon av høyteknologiske produkter for eksport. Oljefeltene ved Dagang har gitt næring til utbygging av petrokjemisk industri og produksjon av elektrisk kraft.

Byen er et viktig sentrum for land- og skipstrafikken i Nord-Kina. På grunn av sedimentasjon kan bare små båter og lasteprammer gå opp langs Haielva til selve byen. Den nye kunstige havnen Xingang ved Tanggu er en av Kinas største containerhavner. Brorparten av Nord-Kinas import- og eksporthandel foregår over havnen, og halvparten av eksporten skipes til Hongkong. Med den store utenlandshandelen har det utviklet seg en stor serviceindustri med blant annet utvikling av bank- og finanstjenester.

Tianjin er også et viktig jernbaneknutepunkt ved BeijingShenyang- og Beijing–Nanjing-banen. Første del av et tunnelbanesystem ble åpnet i 1983. Tianjin har en av Kinas fremste tekniske høyskoler.

Historie

Tianjin var en ubetydelig by til den ble okkupert av britiske og franske styrker i 1858 og 1860 og åpnet for handel med utlandet; konsesjoner ble gitt til Storbritannia, Frankrike og andre land. I 1900 ble Tianjin ødelagt under bokseropprøret, murene ble revet og byen modernisert. De første byfolkekommuner ble opprettet her i 1958.

15. november 1976 omkom rundt 1500 mennesker under et jordskjelv.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg