Overvåkingskamera er et kamera som plasseres for ubetjente opptak av bilder og video på spesifikke områder. Overvåkingskamera benyttes av blant annet politiet og private aktører. Politiet bruker kameraovervåking for å avdekke og forebygge kriminalitet (for eksempel narkotikalovbrudd eller ordensforstyrrelser) og sikring av viktige offentlige bygg, mens private aktører i hovedsak benytter teknologien til å overvåke butikker, barnehager og egne hjem for å kunne holde uønskede personer borte.

Rettslige forhold

All kameraovervåking av offentlig sted faller inn under Personopplysningsloven. Datatilsynet godkjenner ikke bruk av kameraovervåking, og det er den som ønsker å overvåke som selv er ansvarlig for at relevante regler blir fulgt før overvåkingen begynner. Disse reglene gjelder også for falske kameraer. Kameraovervåking må i tråd med annen datainnsamling begrunnes med et formål, og hvis sensitive opplysninger kan samles inn er reglene enda strengere.

For bruk av kameraovervåking for sikring av bevis i straffesaker gjelder straffeprosesslovens regler. I norske rettssaker har det vært praksis at hemmelige billedopptak (den som er avbildet er uvitende om overvåkingen) av enkeltpersoner ikke tillates ført som bevis.

Bruk og effekt

Det har vært en økning i bruk av kameraovervåking de siste tiårene. Utviklingen skyldes flere ting, som teknologisk utvikling, frykt for terrorisme, kriminalitet og butikktyveri, og i noen land også et ønske om å overvåke ansatte på arbeidsplassen.

Internasjonal forskning viser at bruken av overvåkingskamera i visse situasjoner kan gi en reduksjon i kriminalitet. Særlig gjelder dette i offentlige gater, på T-banestasjoner i byer, i butikker, og på fotballstadioner. Effekten er størst sammen med andre måter å hindre kriminalitet på.

Den omfattende bruken av overvåkingskameraer har ført til bekymringer hos Datatilsynet og andre personvernbevisste aktører, fordi slike kameraer kan være et inngrep i den enkeltes rett til personvern og sporfri ferdsel. Datatilsynet oppfordrer til å finne alternativer tiltak, som fysisk sikring, økt belysning eller økt vakthold.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg