Belsasar var sønn av det nybabylonske rikets siste konge Nabonid (ca. 556–539 fvt.). Hans akkadiske navn var bel-sarra-usur, 'Bel bevare kongen'. De siste ti årene av Nabonids offisielle regjeringstid hersket han sammen med sin sønn og deltok ikke selv i styringen av landet. Belsasar var fører for de nybabylonske troppene i Anatolia da perserkongen Kyros erobret området i 545 fvt.

Selv om Belsasar omtales i en rekke babylonske tekster, som viser at han har hatt stor innflytelse, og senere i greske, latinske og senere jødiske tekster, er hans liv lite kjent. Belsasar er negativt omtalt i Daniels bok, der han feilaktig fremstilles som sønn av Nebukadnesar 2. Han anklages blant annet for å ha vanhelliget gjenstander som var røvet fra tempelet i Jerusalem. Beretningen om Belsasars gjestebud i Daniels bok 5 har likevel gjort den nybabylonske kongesønnen til et populært tema i litteratur, kunst, musikk, ballett og opera.

Den greske formen av Belsasar er Baltasar. Denne formen kan være avledet av Daniels babylonske navn i Daniels bok 1,7 som skrives Beltsasar eller Beltshazzar. Etter at navnet Baltasar fra 500-tallet også ble knyttet til en av de vise menn som oppsøkte Jesusbarnet, oppsto det en rik legendedannelse rundt navnet i senantikken og middelalderen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.