Belshazzar, (akkadisk bel-sarra-usur, 'Bel bevare kongen'), sønn av det nybabylonske rikets siste konge Nabonid (ca. 556–539 fvt.). De siste ti årene av Nabonids offisielle regjeringstid hersket han sammen med sin sønn, og deltok ikke selv i styringen av landet. Belsasar var fører for de nybabylonske troppene i Anatolia da perserkongen Kyros erobret området i 545 fvt.

Selv om han omtales i en rekke babylonske tekster, som viser at han har hatt stor innflytelse, og senere i greske, latinske og senere jødiske tekster, er hans liv lite kjent. Belsasar er negativt omtalt i Daniels bok, der han feilaktig fremstilles som sønn av Nebukadnesar. Han anklages blant annet for å ha vanhelliget gjenstander som var røvet fra tempelet i Jerusalem. Beretningen om Belsasars gjestebud i Daniel 5 har likevel gjort den nybabylonske kongesønnen til et populært tema i litteratur, musikk, ballett og opera.

Den greske formen av Belsasar er Baltasar. Etter at Baltasar fra 500-tallet av ble nevnt som en av de vise menn som oppsøkte Jesusbarnet, knyttet det seg en rik legendedannelse rundt navnet i senantikken og middelalderen. Baltasar kan imidlertid også være avledet av Daniels babylonske navn Beltesasar (Daniel 1,7).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.