Damaskus-deklarasjonen

Artikkelstart

Damaskus-deklarasjonen er en erklæring undertegnet 16. oktober 2005. Erklæringen etablerte en politisk opposisjonskoalisjon av grupper og enkeltpersoner i Syria, og stilte krav om innføring av flerpartisystem og gradvis overgang til demokrati. Damaskus-deklarasjonen videreførte dermed forsøkene på demokratisering fra den såkalte Damaskus-våren i 2000, med krav til Baath-regimet og president Bashar al-Assad om politisk liberalisering – og de ble tatt videre under opprøret i Syria 2011–2012.

Initiativet var foranlediget av misnøye med Syrias engasjement i Libanon, der syriske styrker hadde stått siden 1976, og av demonstrasjonene mot denne okkupasjonen i Beirut, den såkalte Sederrevolusjonen.

Flere ledende opposisjonsgrupper sluttet seg til, blant dem National Democratic Rally og Det muslimske brorskap, grupper fra de kurdiske og assyriske minoritetene, og ledere fra Damaskus-våren, som Riad Seif og Michel Kilo. Med ulike politiske utgangspunkt og med fortsatt undertrykking, var koalisjonen under press både innen- og utenfra, og Brorskapet gikk ut 2006; flere av lederne ble fengslet. Flertallet av de som hadde undertegnet erklæringen deltok 2011 i opprettelsen av Syrian National Council (SNC).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg