Damaskus-deklarasjonen er en erklæring undertegnet 16. oktober 2005. Erklæringen etablerte en politisk opposisjonskoalisjon av grupper og enkeltpersoner i Syria, og stilte krav om innføring av flerpartisystem og gradvis overgang til demokrati. Damaskus-deklarasjonen videreførte dermed forsøkene på demokratisering fra den såkalte Damaskus-våren i 2000, med krav til Baath-regimet og president Bashar al-Assad om politisk liberalisering – og de ble tatt videre under opprøret i Syria 2011–2012.

Initiativet var foranlediget av misnøye med Syrias engasjement i Libanon, der syriske styrker hadde stått siden 1976, og av demonstrasjonene mot denne okkupasjonen i Beirut, den såkalte Sederrevolusjonen.

Flere ledende opposisjonsgrupper sluttet seg til, blant dem National Democratic Rally og Det muslimske brorskap, grupper fra de kurdiske og assyriske minoritetene, og ledere fra Damaskus-våren, som Riad Seif og Michel Kilo. Med ulike politiske utgangspunkt og med fortsatt undertrykking, var koalisjonen under press både innen- og utenfra, og Brorskapet gikk ut 2006; flere av lederne ble fengslet. Flertallet av de som hadde undertegnet erklæringen deltok 2011 i opprettelsen av Syrian National Council (SNC).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg