Faktaboks

Dag Rune Olsen
Født
12. februar 1962, Røros
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Dag Rune Olsen er en norsk fysiker og universitetsleder. Han var rektor ved Universitetet i Bergen fra 2013 til januar 2021. Han er fra august 2021 rektor ved UiT Norges arktiske universitet. Han er professor i medisinsk fysikk og har strålingsfysikk og kreftbehandling som spesialfelt.

Forskning og ledelse

Olsen har doktorgrad fra Universitetet i Oslo (1999) og har vært forskningssjef ved Institutt for kreftforskning ved Radiumhospitalet, Oslo universitetssykehus.

I perioden 2010–2013 var han dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Bergen.

Rektor

I 2013 ble han valgt til rektor ved Universitetet i Bergen, med tiltredelse 1. august. Han overtok som rektor etter Sigmund Grønmo. I 2017 ble han gjenvalgt for perioden 2017–2021.

I desember 2020 ble han tilbudt jobben som rektor ved UiT, og 4. januar gikk han derfor av som UiB-rektor et halvår før tiden for å unngå interessekonflikter i perioden frem mot tiltredelsen i Tromsø. Han ble etterfulgt av prorektor Margareth Hagen, som 25. mars 2021 ble valgt til ny rektor ved UiB.

Verv

Han har sittet i en rekke nasjonale og internasjonale råd og utvalg. Han er leder av Forskningsutvalget til Universitets og høgskolerådet (UHR) og medlem av The European University Association (EUA) Resarch Policy Group.

Utmerkelser

For sin forskning har han vunnet internasjonale priser og er innvalgt i Academia Europaea og Norges Tekniske Vitenskapsakademi.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg