Cristin (Current Research Information System in Norway) er et informasjonssystem og et samarbeidstiltak underlagt Unit og Kunnskapsdepartementet. Cristin-systemet er først og fremst en database for registrering av forskningsaktivitet for helsesektoren, instituttsektoren og universitets- og høgskolesektoren. Det viktigste formålet med systemet er å samle all registrering og rapportering av forskning for institusjoner innenfor de tre sektorene i et felles system. Dette gir forskerne ett sted å registrere og forenkler registrering av sampublikasjoner.

Norsk vitenskapsindeks

Deler av innholdet i Cristin blir oversendt ansvarlige myndigheter som en rapport over forskningsaktiviteten ved de forskjellige institusjonene. Denne delen av Cristin utgjør Norsk vitenskapsindeks (NVI). Rapporteringen danner grunnlag for fordeling av penger til institusjonene som har deler av sin finansiering bestemt etter forskningspublisering. Dette systemet kalles tellekantystemet.

Historie

Cristin ble opprettet i 2010 som et felles system for informasjon om forskning. Cristin-organisasjonen fusjonerte 1. januar 2017 med FSAT (Felles studieadministrativt tjenestesenter) til «Seksjon for forskningstjenester» under den nye organisasjonen Ceres (Nasjonalt senter for felles systemer og tjenester for forskning og studier). 1. januar 2018 ble så Ceres, Bibsys og deler av Uninett slått sammen til Unit. Unit leverer tjenester til virksomheter innen forskning, utdanning og formidling, og Cristin er nå en av disse tjenestene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg