tellekantsystemet

Artikkelstart

Tellekantsystemet, publiseringsindikatoren, er et system med kvantitative (bibliometriske) mål på forskning, som ble innført for universitets- og høyskolesektoren i 2006. Hensikten er å gjøre forskningen målbar for å kunne tildele midler til forskning på grunnlag av vitenskapelig produksjon fremfor for eksempel antall stillinger, samt å stimulere til økt vitenskapelig publisering.

Faktaboks

Også kjent som

tellekantordningen

Systemet

For å gi uttelling i tellekantsystemet må forskning publiseres i godkjente vitenskapelige kanaler, det vil si i bøker utgitt på autoriserte forlag eller i autoriserte tidsskrifter. De autoriserte publiseringskanalene deles inn i to nivåer, nivå 1 og nivå 2, hvor hensikten er at de 20 prosent mest fremtredende og innflytelsesrike publiseringskanalene krediteres som nivå 2. Publikasjoner på nivå 2 gir flere publiseringspoeng og dermed større økonomisk uttelling enn nivå 1. Det er Universitets- og høgskolerådet som godkjenner formidlingskanaler på begge nivå. Publikasjoner i krediterte kanaler skal registreres i Cristin (Current Research Information System in Norway) som er underlagt Kunnskapsdepartementet.

Kritikk

Tellekantsystemet har fått mye kritikk. Kritikken har blant annet gått ut på at systemet i stor grad heller legger vekt på forskningens kvantitet enn kvalitet, at systemet ikke tar hensyn i forskjellige fag og fagtradisjoners ulike publiseringsmønstre, at det fører til strategiske tilpasninger som ikke leder til mer eller bedre forskning, at systemet ikke premierer forskningsformidling i ikke-vitenskapelige kanaler, og faren for at systemet blir brukt som kvalitetsmål på individnivå.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg