UNINETT

Artikkelstart

UNINETT er et norsk konsern som blant annet driver datanettet for norske undervisnings- og forskningsinstitusjoner. Datterselskapet Uninett Norid er registreringsenhet for de tre norske domenene .no, .sj (Svalbard og Jan Mayen) og .bv (Bouvetøya). UNINETT eies av Kunnskapsdepartementet og har hovedkontor i Trondheim.

Historikk

I mars 1975 startet Regnesenteret ved Universitetet i Trondheim (RUNIT), de fire daværende universitetene (Oslo, Trondheim, Bergen og Tromsø), Regneanlegget Blindern-Kjeller (RBK), Norsk Regnesentral (NR) og Televerkets forskningsinstitutt (TF) et felles forskningsprosjekt på datanett. Etter drøftinger med departementet og vedtak i Stortinget, ble UNINETT AS stiftet i 1993 med departementet som eneste aksjeeier.

Televerkets forskningsinstitutt utviklet på den tiden et linjesvitsjet datanett, som i de første årene kom til å bli brukt i UNINETT-prosjektet. Instituttet hadde også vært sentral i den internasjonale utviklingen av den første globale pakkesvitsjede datanettstandarden X.25, og var i gang med å programmere en NORD-datamaskin til å fungere som sentral svitsj tilknyttet prøvenettet.

De andre virksomhetene tilknyttet UNINETT-prosjektet utviklet på sin side særskilt utstyr som kunne kolbe deres datasentre til nettverket via X.25-standarden. Etter hvert ble det god tilgang internasjonalt på kommersielt utstyr laget for denne standarden.

I den senere utvikling ble nye kommersielle tilbud for datatransport ut til brukerstedene tatt i bruk: DATEX, ISDN, ADSL/VDSL og fiberkabler. Formidlingsstandarden X.25 inngikk etter hvert i OSI, et sammenhengende sett av standarder for datakommunikasjon. Gjennom 1990-årene ble den amerikanske TCP/IP-løsningen i økende grad tatt i bruk og overtok til slutt fullstendig. Samme løsning ble grunnlaget for Internett.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg