I mars 1975 startet Regnesenteret ved Universitetet i Trondheim (RUNIT), de fire daværende universitetene (Oslo, Trondheim, Bergen og Tromsø), Regneanlegget Blindern-Kjeller (RBK), Norsk Regnesentral (NR) og Televerkets forskningsinstitutt (TF) et felles forskningsprosjekt på datanett. Etter drøftinger med departementet og vedtak i Stortinget, ble UNINETT AS stiftet i 1993 med departementet som eneste aksjeeier.
Televerkets forskningsinstitutt utviklet på den tiden et linjesvitsjet datanett, som i de første årene kom til å bli brukt i UNINETT-prosjektet. Instituttet hadde også vært sentral i den internasjonale utviklingen av den første globale pakkesvitsjede datanettstandarden X.25, og var i gang med å programmere en NORD-datamaskin til å fungere som sentral svitsj tilknyttet prøvenettet.
De andre virksomhetene tilknyttet UNINETT-prosjektet utviklet på sin side særskilt utstyr som kunne kolbe deres datasentre til nettverket via X.25-standarden. Etter hvert ble det god tilgang internasjonalt på kommersielt utstyr laget for denne standarden.
I den senere utvikling ble nye kommersielle tilbud for datatransport ut til brukerstedene tatt i bruk: DATEX, ISDN, ADSL/VDSL og fiberkabler. Formidlingsstandarden X.25 inngikk etter hvert i OSI, et sammenhengende sett av standarder for datakommunikasjon. Gjennom 1990-årene ble den amerikanske TCP/IP-løsningen i økende grad tatt i bruk og overtok til slutt fullstendig. Samme løsning ble grunnlaget for Internett.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.