UNINETT er et norsk konsern som blant annet driver datanettet for norske undervisnings- og forskningsinstitusjoner. Datterselskapet Uninett Norid er registreringsenhet for de tre norske domenene .no, .sj (Svalbard og Jan Mayen) og .bv (Bouvetøya). UNINETT eies av Kunnskapsdepartementet og har hovedkontor i Trondheim.

I mars 1975 startet Regnesenteret ved Universitetet i Trondheim (RUNIT), de fire daværende universitetene (Oslo, Trondheim, Bergen og Tromsø), Regneanlegget Blindern-Kjeller (RBK), Norsk Regnesentral (NR) og Televerkets forskningsinstitutt (TF) et felles forskningsprosjekt på datanett. Etter drøftinger med departementet og vedtak i Stortinget, ble UNINETT AS stiftet i 1993 med departementet som eneste aksjeeier.

Televerkets forskningsinstitutt utviklet på den tiden et linjesvitsjet datanett, som i de første årene kom til å bli brukt i UNINETT-prosjektet. Instituttet hadde også vært sentral i den internasjonale utviklingen av den første globale pakkesvitsjede  datanettstandarden X.25, og var i gang med å programmere en NORD-datamaskin til å fungere som sentral svitsj tilknyttet prøvenettet.

De andre virksomhetene tilknyttet UNINETT-prosjektet utviklet på sin side særskilt utstyr som kunne kolbe deres datasentre til nettverket via X.25-standarden. Etter hvert ble det god tilgang internasjonalt på kommersielt utstyr laget for denne standarden.

I den senere utvikling ble nye kommersielle tilbud for datatransport ut til brukerstedene tatt i bruk: DATEXISDNADSL/VDSL og fiberkabler. Formidlingsstandarden X.25 inngikk etter hvert i OSI, et sammenhengende sett av standarder for datakommunikasjon. Gjennom 1990-årene ble den amerikanske TCP/IP-løsningen i økende grad tatt i bruk og overtok til slutt fullstendig. Samme løsning ble grunnlaget for Internett.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.