Dahomey, statsdannelse i Vest-Afrika i det nåværende Benin, dannet tidlig på 1400-tallet; kongedømme fra ca. 1620. Med fremveksten av slavehandelen på Vest-Afrikakysten begynte Dahomey-riket å organisere militære raid mot de svakere stammene i nord og solgte slavene via Ardra. Snart erfarte Dahomey-kongene at det var mer lukrativt å selge slavene direkte til europeerne, og dette førte til invasjon av Ardra og Jacquin-statene (1724) og Whydah (1727–29). Også Porto Novo ble erobret, men fikk sin selvstendighet tilbake mot å betale regelmessig skatt til Dahomey.

I 1730- og 1740-årene var det Dahomey som ble utsatt for overfall fra det østlige Oyo-riket (se Nigerias historie). Handelen med slaver var det økonomiske grunnlaget for Dahomey-riket. Kyststrekningen mellom Lagos og Accra ble da også av europeerne kalt Slavekysten på 1700-tallet. Etter hvert forsøkte Dahomey-herskeren å begrense slavehandelen og ba europeerne sende håndverkere for å skape en alternativ sysselsetting og inntektskilde, men det forsøket førte ikke frem, og etter hvert ble det opprettet et kongelig monopol på handelen med slaver.

På 1800-tallet gjorde franskmennene iherdige forsøk på å få fotfeste i Vest-Afrika, og 1843 etablerte de forbindelser med Dahomey-kongen. År 1900 ble Dahomey formelt en fransk koloni, og ble selvstendig stat i 1960 under det samme navn, i 1975 omdøpt til Benin (se Benin, historie).

Dahomey var et av de mest sentrale rikene i Vest-Afrika og er kjent for sin rike kunst og kultur.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.