Dahomey

Dahomey, statsdannelse i Vest-Afrika i det nåværende Benin, dannet tidlig på 1400-tallet; kongedømme fra ca. 1620. Med fremveksten av slavehandelen på Vest-Afrikakysten begynte Dahomey-riket å organisere militære raid mot de svakere stammene i nord og solgte slavene via Ardra. Snart erfarte Dahomey-kongene at det var mer lukrativt å selge slavene direkte til europeerne, og dette førte til invasjon av Ardra og Jacquin-statene (1724) og Whydah (1727–29). Også Porto Novo ble erobret, men fikk sin selvstendighet tilbake mot å betale regelmessig skatt til Dahomey.

Faktaboks

uttale:
daåmˈe

I 1730- og 1740-årene var det Dahomey som ble utsatt for overfall fra det østlige Oyo-riket (se Nigerias historie). Handelen med slaver var det økonomiske grunnlaget for Dahomey-riket. Kyststrekningen mellom Lagos og Accra ble da også av europeerne kalt Slavekysten på 1700-tallet. Etter hvert forsøkte Dahomey-herskeren å begrense slavehandelen og ba europeerne sende håndverkere for å skape en alternativ sysselsetting og inntektskilde, men det forsøket førte ikke frem, og etter hvert ble det opprettet et kongelig monopol på handelen med slaver.

På 1800-tallet gjorde franskmennene iherdige forsøk på å få fotfeste i Vest-Afrika, og 1843 etablerte de forbindelser med Dahomey-kongen. År 1900 ble Dahomey formelt en fransk koloni, og ble selvstendig stat i 1960 under det samme navn, i 1975 omdøpt til Benin (se Benin, historie).

Dahomey var et av de mest sentrale rikene i Vest-Afrika og er kjent for sin rike kunst og kultur.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg