Constantin Brancusi

Faktaboks

Constantin Brancusi
uttale:
-ˈu:ʃi
født:
1876
død:
1957

Constantin Brancusi. Det nyfødte, 1915. Museum of Modern Art, New York.

© /KF-arkiv ※.
Lisens: Vernet verk

Til venstre: Constantin Brâncusi: Mademoiselle Pogany, 1931. Museum of Art, Philadelphia. Det typiske for Brâncusis abstrakte figurer er den sterke poleringen av materialene tre, stein, alabast og bronse.

© /KF-arkiv ※.
Lisens: Vernet verk

Constantin Brancusi, rumensk billedhugger, utdannet i sitt hjemland og i Paris under Mercié. Var påvirket av Rodin og mottok impulser fra arkaisk skulptur som lærte ham å redusere detaljene til fordel for samspillet mellom forenklede former. Han debuterte i Paris i 1906 og hadde allerede i 1915 funnet frem til et abstrakt stereometrisk (romgeometrisk) formspråk.

I 1920 vakte han skandale med sin skulptur Prinsesse X, og utstilte siden i Amerika og vesteuropeiske land. Han arbeidet i stor grad med den samme motivkrets som han omformet gjennom sin utvikling, for eksempel hans fugleskulpturer som er skjematisert til det ugjenkjennelige. Han spilte en ledende rolle blant de abstrakte skulptører; blant hans kjente arbeider er Den sovende muse (1910) og Kysset (1912).

Et hovedverk fra hans senere periode er Den endeløse søyle, en dekorativ stamme hugd i tre. Han sammenfattet sitt kunstsyn blant annet i setningen: «Det vakre er den absolutte likevekt».

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg