Comité International Radio-Maritime er en internasjonal interesseorganisasjon som fremmer bruken av elektronisk kommunikasjons- og navigasjonsutstyr om bord på skip, forkortet CIRM.

Faktaboks

Også kjent som

The International Association for Marine Electronics Companies

Organisasjonen ble grunnlagt i 1928 av flere spanske skipsradiofirmaer, som skulle arbeide for utvidet bruk radiokommunikasjon om bord i fartøy. Etter hvert ble formålet utvidet til å dekke samordning av radioforskriftene i de forskjellige land. Organisasjonen ble reorganisert i 1947, og flyttet sitt hovedkontor til London, nærmere hovedkvarteret til IMO.

CIRM representerer i dag rundt 100 ulike firma som er knyttet til produksjon og drift av denne typen utstyr, og disse er spredt over hele verden. Organisasjonen er ikke-statlig, og har rådgivende status i Den internasjonale sjøfartsorganisasjonen. CIRM bistår med rådgivning, lovverksarbeid, samarbeidsavtaler, teknisk utforming og annet arbeid som bidrar til en standardisert, funksjonell og trygg bruk av kommunikasjons- og navigasjonsutstyr til sjøs. Ved utvikling av nye metoder eller teknologi for elektronisk sikkerhet og navigasjon, er CIRM bindeledd mellom ulike parter.

Comité International Radio-Maritime samarbeider også tett med andre store internasjonale organisasjoner, og har medlems- eller observatørstatus i blant annet Den internasjonale teleunionen, Den internasjonale standardiseringsorganisasjonen, IALA-organisasjonen, Den internasjonale hydrografiske organisasjon, og flere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg