IHO logo
Engelsk versjon av logo til Den internasjonale hydrografiske organisasjon.
IHO logo
Lisens: CC BY SA 3.0
IHO-publikasjoner
Eksempel på publikasjoner og standarder utgitt av IHO.
IHO-publikasjoner
Lisens: CC BY SA 3.0

Den internasjonale hydrografiske organisasjon (IHO) er en mellomstatlig organisasjon som arbeider for å sikre at verdenshavene og tilgrensende navigerbare farvann er oppmålt og kartlagt på en sikker måte. Organisasjonen arbeider ellers med standardisering av hydrografi og sjøkartsaker, samt med marine miljøsaker. IHO ble grunnlagt i 1921 og har hovedkontor i Monaco. Organisasjonen er permanent observatør i FN og hadde i 2022 98 medlemsstater. Norge er representert i IHO av Kartverkets sjødivisjon.

Faktaboks

Også kjent som

forkortelse for engelsk The International Hydrographic Organization

Historikk

IHO ble etablert i 1921 som The International Hydrographic Bureau (IHB). Dagens navn ble innført i 1970. IHO-sekretariatet ledes av en generalsekretær som er valgt av medlemsstatene, samt to valgte direktører. I 2020 bestod staben av 118 ansatte.

Da IHB ble opprettet hadde de store sjøfartsnasjonene en omfattende kartleggingstjeneste, som benyttet egne standarder. Med den internasjonale sjøfarten oppsto det et stort behov for standardisering av både metoder og kartsymbolikk for å bidra til sikrer navigasjon. Under en internasjonal maritim konferanse i Washington DC i 1889 ble det derfor foreslått å opprette en permanent internasjonal komite for å arbeide med harmonisering av saker standarder knyttet til sjøkartlegging (hydrografi). Senere ble saken tatt opp under internasjonale navigasjonskonferanser i St. Petersburg i 1908 og 1912. På denne bakgrunn ble organisasjonen etablert i 1921. Bakgrunn for Monaco ble valgt som lokalitet var blant annet påvirkningen fra fyrsten av Monaco, Albert 1 (1848–1922). Han var på den tiden rukket å bli en anerkjent havforsker og oseanograf som bl.a. gjennomførte omfattende ekspedisjoner til Svalbard, hvor også havbunn ble kartlagt. Han finansiert også norske polarekspedisjoner som ble viktig grunnlag for opprettelsen av Norges Svalbard og Ishavsundersøkelser i 1928, som senere ble Norsk polarinstitutt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg