BIMCO

Artikkelstart

BIMCO er en internasjonal skipsfartsorganisasjon, og verdens største medlemsorganisasjon for skipsredere, skipsmeglere, agenter og andre i skipsfartsnæringen over hele verden. Rundt 60 prosent av verdens handelsflåte, målt i lettvekttonn, er medlemmer av BIMCO. Hovedkontoret ligger i København i Danmark, og BIMCO bidrar som en ikke-statlig organisasjon til FNs sjøfartsorganisasjon IMO.

Faktaboks

Også kjent som

The Baltic and International Maritime Council

BIMCO ble stiftet i København i 1905 som som en organisasjon av redere, senere også skipsmeglere, under navnet The Baltic and White Sea Conference. Formålet var i første rekke å ta seg av redernes interesser i trelastfarten på Østersjøen og Kvitsjøen, samt i småskipsfarten som helhet. Første direktør var nordmannen Jacob Fabricius Myhre (1860–1936).

Virksomheten ble utvidet til å omfatte praktisk talt all slags fart og alle farvann, og i 1927 fikk organisasjonen navn The Baltic and International Maritime Conference, forkortet til BIMCO. I 1985 ble navnet igjen endret til The Baltic and International Maritime Council, fortsatt med BIMCO som forkortelse og navnet som er i bruk i dagligtale.

Organisasjonen har i årenes løp utarbeidet en rekke standard certepartier, og den informerer sine medlemmer om certepartispørsmål, havneforhold, utgifter og annet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg