Cold Response er en serie av norske militærøvelser med alliert deltakelse, som annet hvert år avholdes i det nordlige Norge. Øvelsen i 2024 ble omgjort til Nordic Response, med vekt på samtrening mellom de nordiske lands styrker, og mest av alt de norske, svenske og finske. Over flere år har det nordiske forsvarssamarbeidet blitt styrket – og enda mer som følge av Finland og Sveriges beslutning om å gå inn i NATO.

Nordic Response 2024 er den første NATO-øvelsen for Norden som region, og med Norge som tyngdepunkt – fra Indre Troms til Vest-Finnmark.

Bakgrunn

Cold Response ble første gang avholdt i 2006 og inngår i NATOs øvingsserier. Øvelsene er til for å trene samvirke mellom allierte styrker under krevende vinterforhold i Norge. Formålet er at alle styrkene skal være bedre forberedt på å bli satt inn i Norge ved krise eller krig. En viktig del av øvelsene fra norsk side er derfor å ta imot de allierte avdelingene.

Norge har vært vertskap for en rekke NATO-øvelser, i flere serier, siden tidlig på 1950-tallet, under den kalde krigen. Disse har blant annet vært Anchor Express, Northern Express, Atlas Express, Winter Express, Battle Griffin og Joint Viking, før Cold Response. Den største NATO-øvelsen i Norge etter den kalde krigen var Trident Juncture i 2018, der om lag 50 000 soldater fra 31 land deltok.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg