Trident Juncture av /JFC Brunssum Imagery. Begrenset gjenbruk

Trident Juncture

Franske soldater under Trident Juncture, et NH90 helikopter tar av i bakgrunnen.
Av /Forsvaret.

Trident Juncture var en militær NATO-øvelse som fant sted i Norge i oktober-november 2018. Øvelsen var den største på norsk jord siden 1980-tallet, og rundt 50 000 soldater fra over 30 land øvet seg i denne perioden på å forsvare Norge.

Faktaboks

Også kjent som

TRJE18

Omfang og deltakere

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg snakker med norske hærsoldater under NATO-øvelsen Trident Juncture i Norge.
Av /Forsvaret.

Formålet var å øve NATO-styrkene på å forsvare Norge under en alvorlig krise eller krig, og Norge fikk i tillegg trent på mottak av allierte forsterkninger i stor skala. Landstriden foregikk i området mellom Trondheim og Rena. På sjøsiden ble havområder som inkluderte Norskehavet og Nordsjøen benyttet, i tillegg til mindre områder i Østersjøen og Skagerrak. Luftstriden foregikk i luftrom som strakk seg over hele Midt-Norge, inkludert luftrom over sjø, og inn i deler av Sverige og Finland. Alle 29 NATO-land stilte på øvelsen, i tillegg deltok også PfP-landene Sverige og Finland.

Det norske totalforsvaret

Som en del av Trident Juncture ble det også øvet også det norske totalforsvarskonseptet. Dersom en alvorlig situasjon (krise, væpnet konflikt eller krig), oppstår, er Norge avhengig av at sivile og militære ressurser jobber sammen for å forebygge og håndtere dette. Derfor ble også samarbeidet mellom Forsvaret og for eksempel helsevesenet, transport og logistikk, landbruk, næringsmiddelindustrien, media og bygg og anlegg, også trent på og testet under Trident Juncture.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg