Trident Juncture av /JFC Brunssum Imagery. Begrenset gjenbruk

Trident Juncture

Franske soldater under Trident Juncture, et NH90 helikopter tar av i bakgrunnen.
Av /Forsvaret.

Trident Juncture er en militær NATO-øvelse som finner sted i Norge i oktober-november 2018. Øvelse er den største på norsk jord siden 1980-tallet. Rundt 50 000 soldater fra over 30 land øver seg i denne perioden på å forsvare Norge.

Faktaboks

også kjent som:

TRJE18

Omfang og deltakere

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg snakker med norske hærsoldater under NATO-øvelsen Trident Juncture i Norge.
Av /Forsvaret.

NATO-styrkene skal øve på å forsvare Norge under en alvorlig krise eller krig, og Norge får i tillegg trent på mottak av allierte forsterkninger i stor skala. Landstriden vil foregå i området mellom Trondheim og Rena. På sjøsiden benyttes havområder som inkluderer Norskehavet og Nordsjøen, i tillegg til mindre områder i Østersjøen og Skagerrak. Luftstriden vil foregå i luftrom som strekker seg over hele Midt-Norge, inkludert luftrom over sjø, og inn i deler av Sverige og Finland. Alle 29 NATO-land stiller på øvelsen, i tillegg deltar også PfP-landene Sverige og Finland.

Det norske totalforsvaret

Som en del av Trident Juncture øves også det norske totalforsvarskonseptet. Dersom en alvorlig situasjon (krise, væpnet konflikt eller krig), oppstår, er Norge avhengig av at sivile og militære ressurser jobber sammen for å forebygge og håndtere dette. Derfor skal også samarbeidet mellom Forsvaret og for eksempel helsevesenet, transport og logistikk, landbruk, næringsmiddelindustrien, media og bygg og anlegg, også trenes og testes under Trident Juncture.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg