Trident Juncture

Trident Juncture

Marc-André Gaudreault/JFC Brunssum Imagery. Gjengitt med tillatelse

Trident Juncture er en militær NATO-øvelse som finner sted i Norge i oktober-november 2018. Øvelse er den største på norsk jord siden 1980-tallet. Rundt 50 000 soldater fra over 30 land øver seg i denne perioden på å forsvare Norge.

NATO-styrkene skal øve på å forsvare Norge under en alvorlig krise eller krig, og Norge får i tillegg trent på mottak av allierte forsterkninger i stor skala. Landstriden vil foregå i området mellom Trondheim og Rena. På sjøsiden benyttes havområder som inkluderer Norskehavet og Nordsjøen, i tillegg til mindre områder i Østersjøen og Skagerrak. Luftstriden vil foregå i luftrom som strekker seg over hele Midt-Norge, inkludert luftrom over sjø, og inn i deler av Sverige og Finland. Alle 29 NATO-land stiller på øvelsen, i tillegg deltar også PfP-landene Sverige og Finland.

Som en del av Trident Juncture øves også det norske totalforsvarskonseptet. Dersom en alvorlig situasjon (krise, væpnet konflikt eller krig), oppstår, er Norge avhengig av at sivile og militære ressurser jobber sammen for å forebygge og håndtere dette. Derfor skal også samarbeidet mellom Forsvaret og for eksempel helsevesenet, transport og logistikk, landbruk, næringsmiddelindustrien, media og bygg og anlegg, også trenes og testes under Trident Juncture.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.