Clemenskirken
Ruinene av Clemenskirken i Oslo.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Clemenskirken er en kirkeruin i Gamlebyen i Oslo. I middelalderen var Clemenskirken sognekirke viet til de sjøfarendes helgen, St. Clemens. Tidlig på 1100-tallet ble den reist som toskipet kirke i stein, med tårn i det nordvestre hjørnet, og svært lik klosterkirken på Hovedøya.

Forut for steinkirken var det to eldre kirker på stedet, antagelig bygd i tre. Bare begravelsene etter disse to eldste kirkene er funnet. Den eldste er trolig fra omkring år 1000 og orientert parallelt med bebyggelsen ellers, noe som indikerer at byen er fra denne tid. Veien forbi kirken ble kalt Clemensalmenningen.

Steinkirken ble etter alt å dømme oppgitt og jevnet med jorden etter reformasjonen i 1536.

Arkeologiske utgravninger

Arkeologiske utgravninger ble foretatt av Gerhard Fischer i 1920–1921 og av Ole Egil Eide i 1970–1971. Ruinene lå i mange år skjult av Loengbrua, men denne ble revet etter åpningen av Ekebergtunnelen i 1995. Ruinene er deretter frilagt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg