Faktaboks

Claude-Nicolas Ledoux
Uttale
lədˈu
Født
21. mars 1736
Død
18. november 1806
Claude-Nicolas Ledoux

Claude-Nicolas Ledoux. Utkast til et kulerundt hus fra ca. 1790.

Av /NTB Scanpix ※.

Claude-Nicolas Ledoux var en fransk arkitekt. Før den franske revolusjon bygde han en rekke paleer, blant annet for madame Dubarry (1771–1773), og en sterkt kritisert mur rundt Paris, de såkalte propyleer (1784–1789), som det ennå finnes rester av.

I forbindelse med et byggeoppdrag for saltverket i Arc-et-Senans (1775–1779) utarbeidet han utopiske planer for en hel by, la ville de Chaux, hvor han på mange måter viste seg å være langt forut for sin tid, for eksempel ved å gå inn for trafikkdifferensiering og bedre tilrettelegging av de sosiale forholdene. Han kan på dette grunnlag regnes som en tidlig forløper for funksjonalismen, også hva angår hans forenklede, kubistiske formspråk, som blant annet kom til uttrykk i et forslag til en kuleformet arbeiderbolig.

Han skrev og illustrerte tobindsverket L'Architecture considérée sous le rapport de l'art, des moeurs et de la législation, hvorav det første bindet utkom i 1804, det andre etter hans død i 1846.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Claude-Nicolas Ledoux

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg