Chenjerai Hove

Faktaboks

Chenjerai Hove
Uttale
hˈove
Født
1954

Chenjerai Hove, zimbabwisk forfatter; en av de fremste representantene for sin generasjon i afrikansk litteratur. Han har arbeidet som journalist, kritiker og forlegger, og har utgitt flere diktsamlinger, bl.a. Up in Arms (1982), Red Hills of Home (1985) og Blind Moon (2003). Hove skriver både på engelsk og shona. Han fikk sitt internasjonale gjennombrudd med romanen Bones (1988; norsk overs. Knokler, 1990), som ble tildelt NOMA-prisen. Boken henter sitt stoff fra frigjøringskrigen i Zimbabwe. Dette gjelder også romanen Shadows (1991; norsk overs. Skygger, 1992).

Hoves prosa utmerker seg ved å være poetisk og påvirket av muntlige fortellertradisjoner. Beretningen trer frem som en vev av stemmer, og handlingen belyses av stemmenes tolkning av begivenhetene. I Ancestors (1996) lar han forbindelsen mellom forfedrene og dagens mennesker reflektere utviklingen i nåtidens Zimbabwe. Shebeen Tales: Messages from Harare (1994) er en skarpt kritisk journalistisk prosasamling med motiv fra dagliglivet i det nye Zimbabwe. Sammen med den tyske forfatteren Ilija Trojanow har Hove utgitt fotoboken Guardians of the Soil (1995), som tar for seg sammenhengen mellom kulturen og landskapene i Zimbabwe.

Hove har engasjert seg sterkt politisk i krisen i Zimbabwe og vært svært kritisk mot regjeringens brudd på menneskerettighetene og undertrykkelsen av ytringsfrihet og presse. Han har siden 2002 levd i eksil i Frankrike og Nederland, og siden våren 2005 har han vært såkalt fribyforfatter i Stavanger. En samling av hans politiske artikler kom i 2002 under tittelen Palaver Finish.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg