Carrie Chapman Catt av Ukjent fotograf. Falt i det fri (Public domain)

Carrie Chapman Catt var en amerikansk stemmerettsforkjemper. Hun arbeidet opprinnelig som lærer, skoleadministrator og journalist, og fra 1890 ble hun aktiv innen kvinnestemmerettsarbeidet.

Catt var styremedlem i organisasjonskomiteen for den nasjonale amerikanske kvinnestemmerettsalliansen (NAWSA) i perioden 1895–1900, og fungerte som president fra 1900–1903. I årene 1904–1923 var hun president for den internasjonale kvinnestemmerettsalliansen. Hennes eminente administrasjonstalent kom til sin rett da hun i 1912 tok kontrollen over kvinnestemmerettsbevegelsen i New York, og organiserte to store kampanjer som førte til at stemmerett for kvinner ble innført i 1917 i staten New York. Catt var igjen president for NAWSA fra 1915 til 1920, men ble sterkt kritisert for ikke å bekjempe rasismen innad i organisasjonen.

Catt var også med på å danne The League of Women Voters (Kvinnevelgernes liga), hvis målsetting var å få gjennomført lover som sikret mødre og barn bedre levekår. Hun gjorde også en stor innsats for fredsbevegelsen. Hun publiserte flere bøker, blant annet Woman Suffrage and Politics (1933) og Why Wars Must Cease (1935).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.