Carl Jóhan Jensen

Faktaboks

Carl Jóhan Jensen
Født
2. desember 1957, Tórshavn

Artikkelstart

Carl Jóhan Jensen er en færøysk forfatter.

Han ga ut diktsamlingen Yrkingar i 1977, men betrakter kortromanen Seinnapartur (1979) som sin egentlige debut. Siden har han gitt ut flere diktsamlinger som plasserer ham blant de mest interessante av dagens færøyske lyrikere, blant annet Messa á kvøldi og fram undir morgun (1984) og Lygnir (1985).

Jensen er en lærd poet som gjerne tar utgangspunkt i norrøn og latinsk middelalderdiktning og forener ulike tiders og kulturers billedverdener med sin opplevelse av samtidighet. Orienteringen i middelalderens forestillingsverden og nordisk skaldediktning er et vesentlig element i diktsamlingen Hvørkiskyn (1990), som står sentralt i hans forfatterskap. I 2006 ga han ut samlingen September í bjørkum sum kanska eru bláar.

Av senere romaner kan nevnes Rúm (1995) og Ó – søgur um djevulsskap (2005, oversatt til norsk i 2010). Sistnevnte er en svært sammensatt roman. Han er opptatt av språkets muligheter, noe som blant annet gjenspeiles i en skepsis til ordenes kraft til å bære frem budskap mellom mennesker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg