Faktaboks

Carl-Göran Ekerwald
Født
1923
Carl-Göran Ekerwald, 2013
Carl-Göran Ekerwald, 2013
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 3.0

Carl-Göran Ekerwald er en prisbelønt svensk forfatter, kulturjournalist og oversetter, som i en rekke bøker og essay har introdusert store europeiske tenkere til den svenske offentligheten.

Ekerwald debuterte med novellesamlingen Elden och fågelungen i 1959, og i denne og noveller og romaner i årene som fulgte, behandlet han særlingens og individualistens problem. Han skrev utover 1990-tallet flere portrettbøker, blant dem Horatius: Liv och tänkesätt (2006) om den romerske forfatteren Horats, samt bøker om skikkelser som Voltaire, Shakespeare, Céline og Nietzsche.

Ekerwald har også introdusert til persisk kultur og litteratur, gjennom utgivelsene Persiska antologin (1976) og Persisk balsam (2007). Som oversetter har han introdusert den tyske aktivisten og terroristen Ulrike Meinhof og den italienske filosofen Antonio Gramsci til et svensk publikum. Han har også skrevet barne og ungdomsromaner.

Skogvaktarens pojke (2002) er en av flere erindringsbøker, og en av mange bøker som omhandler Jämtland — området i Sverige hvor han vokste opp. Ekerwald har siden 1986 vært hedersdoktor ved Umeå universitet, og var fra 1945 til 2009 gift med Anna Ekerwald. Til henne har han skrevet diktsamlingen Gröna bläcket (2015).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg