CIF

Artikkelstart

CIF er en engelsk forkortelse for cost, insurance, freight (omkostninger, forsikring, frakt), som er en salgsklausul for en vare som først og fremst benyttes ved sjø- og vanntransport.

Faktaboks

Uttale

siff

Etymologi

forkortelse for engelsk cost ('omkostninger'), insurance ('forsikring'), freight ('frakt')

Også kjent som

CAF (coût, assurance, frèt)

For å vurdere hva det vil si at en vare er solgt CIF, er det tre elementer man må se på:

  • Omkostninger: At en vare er solgt CIF vil si at selgeren uten pristillegg må sørge for transporten, betale fraktutgifter og andre omkostninger ved forsendelsen til bestemmelsesstedet.
  • Risiko: Ved CIF-salg går risikoen for at varen under transporten skal ødelegges eller forringes, over på kjøperen når varen leveres til fraktfører.
  • Forsikring: Ved et CIF-salg skal selgeren tegne sedvanemessig forsikring for varen underveis og frem til bestemmelsesstedet.

Selv om kjøpesummen ikke er forfalt til betaling når varen kommer frem til bestemmelsesstedet, plikter kjøperen å betale den frakten/transport som ikke er betalt av selgeren, men som selgeren skulle ha dekket, mot fradrag i kjøpesummen.

Dersom selgeren ikke har oppfylt sin plikt til å tegne forsikring, må han betale erstatning for det økonomiske tap som kjøperen av den grunn lider. Er misligholdelsen av forsikringsplikten vesentlig, vil kjøperen også kunne heve kjøpet. Endelig vil kjøperen selv kunne tegne forsikring på selgerens vegne og gjøre fradrag i kjøpesummen for omkostningene.

For internasjonale kjøp er betydningen av CIF fastlagt i Incoterms, regler gitt av Det internasjonale handelskammer.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg