C++ er et programmeringsspråk. Språket ble utviklet tidlig på 1980-tallet av danske Bjarne Stroustrup ved Bell Laboratories, USA. I 1985 ble første versjon av språket utgitt, og det ble standardisert av ISO og ANSI i 1998.

Bakgrunn

Stroustrup ønsket et språk som kombinerte funksjonaliteten til høynivåspråk med hastigheten til lavnivåspråk. Han tok derfor utgangspunkt i språket C, og la til flere funksjonaliteter til dette språket. Navnet «C++» er en henvisning til at språket er en forbedring av språket C. Det norskutviklede programmeringsspråket Simula har hatt stor innflytelse på utviklingen av C++.

Egenskaper

C++ er et imperativt programmeringsspråk. Det betyr at koden blir utført sekvensielt, altså linje for linje. Språket støtter programmeringsparadigmer, som objektorientert programmering, funksjonell programmering og generisk programmering.

Programmer skrevet i C++ kompileres til vertsmaskinens instruksjonssett. Det gir tilgang til underliggende funksjonalitet i vertsmaskinen og C++ er derfor godt egnet til systemprogrammering.

Eksempel

Følgende program bruker C++ standard bibliotek til å skrive «Hello, world!» til en terminal:

Hello, world!
Hello, world!
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg