Programmeringsparadigme er en overordnet filosofi og metodikk som benyttes i programmeringsspråk for å beskrive hva datamaskiner skal gjøre. Det viktigste skillet går mellom deklarative og imperative programmeringsspråk.

Selv om den overordnede metodikken som regel er enten deklarativ eller imperativ, et det sjeldent praktisk å rendyrke ett av disse paradigmene. De fleste språk vil derfor både ha deklarative og imperative mekanismer.

Deklarative språk

Slike språk beskriver resultatet man vil oppnå, uten å angi hvordan det skal produseres. I språket SQL kan man for eksempel benytte setningen nedenfor for å beskrive et resultat som består av alle under 50 år fra en tabell med personer:

select * from personer where alder < 50

Hvordan disse skal hentes frem blir overlatt til maskinen.

Imperative språk

Her beskriver man hvordan ting skal gjøres, trinn for trinn. For eksempel kan man, i programmeringsspråket Swift, produsere resultatet ovenfor på denne måten:

var resultat = Array<Person>()

for person in personer {

if person.alder < 50 {

resultat.append(person)

}

}

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg