Lavnivåspråk er en gruppe programmeringsspråk der instruksjonene i språket til stor grad tilsvarer de instruksjonene som prosessoren kan utføre. Når det programmeres i et lavnivåspråk skrives det altså programkode som er svært lik den endelige maskinkoden. I et høynivåspråk vil derimot instruksjonene ofte oversettes til lange sekvenser av maskininstruksjoner når programkoden kompileres eller interpreteres.

Faktaboks

Også kjent som

assemblerspråk

Det er ingen fastsatte skiller for hva som klassifiseres som et lavnivåspråk og et høynivåspråk, annet enn at begrepene beskriver ytterpunktene. Ettersom nye programmeringsspråk stadig utvikler seg i høyere nivåer vil også den uklare grensen forskyves. Tidligere var for eksempel Assembler et lavnivåspråk, mens C var høynivåspråk. I dag er C i de fleste sammenhenger også regnet for å være et lavnivåspråk, mens C++ og C# er høynivåspråk.

Lavnivåspråk er som regel knyttet til bestemte datamaskinarkitekturer eller prosessorfamilier, mens høynivåspråk gir mer generelle programmer som kan kompileres til mange ulike maskintyper. I et lavnivåspråk vil man derfor kunne få direkte tilgang til instruksjoner, dataregistre og maskinvare som ikke er like enkelt tilgjengelig i et mer generelt høynivåspråk. Denne tilgangen kan benyttes til optimalisering eller direkte kontroll av maskinvare.

Et lavnivåspråk er generelt sett vanskeligere og mer tidkrevende å programmere i enn et høynivåspråk. Av den grunn kodes de fleste av dagens systemer i høynivåspråk, men man benytter lavnivåspråk på moduler og delsystemer som kan dra nytte av egenskapene denne språkgruppen gir. Også maskinvare og embedded systems programmeres ofte direkte i lavnivåspråk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg