Bunader og folkedrakter fra Sogn og Fjordane

Rekonstruert kvinnebunad fra Sunnfjord
/Norsk bunadleksikon.
Bunaddistrikter i Sogn og Fjordane (kommune- og fylkesinndelingen i 2005)
.

Artikkelstart

Sogn og Fjordane har sterke drakttradisjoner, og det er vanlig å dele området inn i tre hoveddeler: Nordfjord, Sunnfjord og Sogn. Når det gjelder drakttradisjonene for kvinner, er det i tillegg klare forskjeller mellom Ytre Sogn og de midtre og indre delene av Sogn. Også innenfor Sunnfjord kan en finne variasjoner i draktskikken, men ettersom bunadene derfra blir regnet som Sunnfjord-bunader, sjøl om det mest omfattende kildematerialet er fra Jølster, følger kartet her den inndelinga.

Alle tre områdene har bunader fra ulike perioder av 1900-tallet. Foregangskvinner og foregangsmenn skapte bunader i de første tiåra av 1900-tallet, og både Sogn, Sunnfjord og Nordfjord har fortsatt den typen bunader i bruk. I tillegg er det arbeidet med rekonstruksjon av bunader i alle tre områdene de seinere tiåra. I Sogn har både mannsbunaden og en kvinnebunad fra Indre Sogn og Midtre Sogn fått uttalelse fra Bunad- og folkedraktrådet. I Sunnfjord har bunadnemnda i ungdomslaget jobbet med rekonstruksjon av både kvinne- og mannsbunader i mange år, og kan vise til et av de mest omfattende rekonstruksjonsprosjektene i landet. Disse bunadene er også lagd i samsvar med Bunad- og folkedraktrådets retningslinjer.

I Sogn og Fjordane er det imidlertid ingen som har arbeidet med fritt komponerte bunader, verken tidlig i bunadhistoria eller i dag.

Bunader og folkedrakter fra Sogn og Fjordane

Bunader som er systematisk rekonstruert (kategori 3):

Bunader som er gjenskapt av et tilfeldig eller mangelfult materiale (kategori 4):

Bunader som er helt eller delvis fritt komponert, uten rot i lokal folkedrakttradisjon (kategori 5):

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg