Brie de Melun AOP
Brie de Melun AOP
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Brie de Melun er en fransk hvitmuggost som opprinnelig kommer fra byen Melun sørøst for Paris.

Denne osten og Brie de Meaux er de eneste brieostene med EUs opprinnelsesbetegnelse.

Beskrivelse

Brie de Melun er formet som et hjul med diameter mellom 27 og 28 centimeter, høyden er cirka tre centimeter. Den ystes av rå kumelk og modnes i mellom fire og tolv uker. Skorpen, som er av muggsoppen Penicillium candidum, er hvit med røde/brune flekker. En ferdig ost veier 1,5 og 2,2 kilo.

Det kreves at ystemelken syrnes i minimum 18 timer før løype tilsettes og osteproteinene koagulerer. Osten tørrsaltes. Det produseres ikke så mye av denne osten; årsproduksjonen er på cirka 235 tonn (2021).

Brie de Melun tilvirkes i Paris’ nærområde fra Achères-la-Forêt i sør til Meaux i nordøst, men kan tilvirkes i hele Seine-et-Marne og de nordligste kommunene i departementene Aube og Yonne. Det er ingen produsenter i selve byen Melun lenger.

Som en kuriositet kan det nevnes at i fabelen Reven og kråka av Jean de la Fontaine var visstnok ostebiten kråka hadde i munnen en Brie de Melun, siden forfatterne skal ha bodd i byen Melun en periode.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg