Brødrene Aa i Hyen
Verftsanlegget til Brødrene Aa i Hyen.
Av .
Hurtigbåter
Brødrene Aa leverte i 2022 tre slike hurtiggående passasjerbåter til Hellas.
Av .

Brødrene Aa AS er et verdensledende verft innen bygging av hurtigferger og passasjerbåter laget av karbonfiberkompositter. Verftet ligger i Hyen på vestkysten av Norge og sysselsetter rundt 150 medarbeidere. Selskapet er kjent for å være banebrytende i bruken av komposittmaterialer for hurtigfergeapplikasjoner, først med glassfiberkompositter på 1970-tallet og fra starten av 2000-tallet med karbonfiberkompositter.

Virksomhet

Brødrene Aa har i dag to verftsanlegg. Hovedverftet i Hyen i Nordfjord bygger og utvikler i hovedsak nye hurtigbåter både for det norske innenlandsmarkedet og for eksport til blant annet Kina og Hellas. Dette er et moderne verft med innendørs produksjonslokaler på rundt 3000 kvadratmeter som er skreddersydde for komposittproduksjon.

Verftet i Eikefjord er et reparasjonsverft som reparerer, driver service på og bygger om hurtiggående passasjerbåter. Også her er det innendørs produksjonslokaler på rundt 3000 kvadratmeter.

Historikk

Det var brødrene Olav Aa (1920–2006) og Bertel Aa (1919–2009), som grunnla selskapet i 1947. Brødrene Aa har bygget et stort utvalg av båter siden starten. På 1940- og 1950-tallet laget verftet fritidsbåter i mahogny. Etter hvert ble det bygget større passasjerferger i tre. På midten av 1970-tallet gikk selskapet over til komposittmaterialer og bygget det første GRP-Sandwich-fartøyet noensinne godkjent av DNV.

På 1980-tallet var Brødrene Aa pioner innen bruk av luftputeteknologi på passasjerfartøy, og produserte Surface Effect Ships (SES) for det internasjonale markedet. Disse fartøyene opererte med hastigheter på nesten 50 knop. På begynnelsen av 1990-tallet laget Brødrene Aa luksuriøse megayachter av høy kvalitet, men utover på nittitallet begynte verftet å fokusere på andre komposittprodukter som togkropper og deksler for undervannsbeskyttelse. Ved å utnytte ekspertisen på komposittproduksjon, kom Brødrene Aa inn i hurtigbåtvirksomheten på begynnelsen av 2000-tallet med verdens første kommersielle passasjerfartøy laget i karbonfiber. Dette teknologi-gjennombruddet har ført til en ny æra innen skipsbygging for Brødrene Aa.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg