Boudicca

Faktaboks

Boudicca

Boadicea eller Boudica

Død
61 evt.
Thomas Thornycrofts bronsestatue av Boudicca står i Westminster i London
/Shutterstock.

Artikkelstart

Boudicca var dronning over den keltiske stammen ikenerne i England på den romerske keiser Neros tid. Hun ledet ikenerne (i det nåværende Norfolk og Suffolk) i et opprør mot romerne av flere britanniske stammer i år 60 eller 61.

Bakgrunn

Boudicca var gift med Prasutagus, som var konge av ikenerne, men hun var nok også selv av kongelig herkomst. Ikenerne begynte som romerske allierte under keiser Claudius' invasjon av Britannia i år 43 evt. De reiste imidlertid opprørsfanen mot romerne etter å ha mistet enkelte av sine privilegier omkring år 47. Prasutagus nevnes først som konge av ikenerne i kjølvannet av opprøret, men det vites ikke om han regjerte som konge før 47, eller om han ble innsatt av romerne etter at opprøret var slått ned.

Da Prasutagus døde omkring 60 evt., testamenterte han kongedømmet til keiser Nero og sine to døtre. Boudicca skulle tjene som regent. Men romerne anerkjente ikke Prasutagus' testamente. De plyndret kongedømmet og behandlet Boudicca og døtrene på skjendig vis.

Opprør

Boudicca samlet deretter flere keltiske stammer i opprør mot romerne og ble valgt til leder for bevegelsen. Det var tilsynelatende en viss misnøye også blant andre stammer med romernes tidvis hensynsløse framferd på øya. Opprørerne angrep hæravdelinger og plyndret bosetninger i dagens Colchester, London og St. Albans, med store tap for romerne. Tacitus beskriver den britiske hæren som nådeløs mot sine fiender. Flere arkeologiske funn fra perioden bærer også vitne om ødeleggelsen.

Historikere har vurdert Boudiccas opprør som så betydelig at det nesten fikk slutt på det romerske herredømmet i Britannia. Til slutt ble imidlertid britene slått. Boudicca flyktet og døde kort tid senere. Ifølge Tacitus begikk Boudicca selvmord med gift etter nederlaget.

Senere betydning

Historien om dronningen som kjempet mot den store overmakten fikk et romantisk tilsnitt allerede i romersk tid. Dion Kassios beskriver Boudicca som en ruvende karakter i heroisk kamp mot romerne. I senere tid har hun blitt brukt i patriotisk sammenheng og blitt framstilt som et forbilde for senere dronninger, som Elizabeth 1 og Victoria.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer (2)

skrev Even Dybevik

Hvordan uttaler man Boudicca, Boadicea og Boudica på norsk? 'Boadikka', 'boadiséa'?

svarte Peter Sigurdson Lunga

Hei. Ettersom det finnes flere versjoner av navnet kan man nok bruke flere måter å uttale det på. Eksempelvis:

Boadicea = /Bodiséa/
Boudicca/Boudicca = /Bodikka/

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg