Saint Albans

Artikkelstart

Saint Albans er en by og bykommune i Storbritannia, England, i Hertfordshire fylke, 30 km nordvest for London. Byen hadde 82 146 innbyggere ved folketellingen i 2011 mens kommunen hadde 140 664 innbyggere og et areal på 161 kvadratkilometer.

I løpet av 1800- og 1900-tallet vokste Saint Albans og området rundt som en del av forstadsutvidelsen til London. Saint Albans var opprinnelig en landlig markedsby dit jernbanen kom sent, men samtidig med at Saint Albans kirke fikk katederalstatus fikk Saint Albans bystatus av dronning Victoria i 1877.

Distriktet ble en del av Green Belt rundt London, og utviklingen har vært begrenset etter midten av 1900-tallet. Næringslivet består av trykkerier, fremstilling av trikotasje, sko, musikkinstrumenter og forskningsstasjonen Rothamsted Park for landbruk. Saint Albans er et populært turistmål og har et yrende kulturliv med teatre, konsertlokaler, museer og kinoer.

Historie

En britisk by ble anlagt på vestbredden av elven Ver i det første århundre fvt., og på stedet anla romerne byen Verulamium. Deler av bymuren fra det andre århundre evt. eksisterer fortsatt.

I år 304 evt. skal en romer ved navn Alban ha konvertert til kristendommen og blitt drept på bredden av Ver. Et benediktinerkloster ble grunnlagt i 793 på stedet for Albans martyrdød og byen Saint Albans vokste opp rundt klosteret.

Klosteret har spilt en viktig rolle i engelsk historie, med besøk av konger og adelige fra inn- og utland og i 1213 ble det første utkastet til Magna Carta lest for en samling geistlige og adelsmenn her. Klosterets innflytelse sank mot slutten av 1400- og begynnelsen av 1500-tallet og ble oppløst i 1539.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg