Colchester

Trinity Street i sentrum av Colchester, med det velkjente rådhustårnet i bakgrunnen.

Artikkelstart

Colchester er en by og et fylke i England i Storbritannia, i grevskapet Essex ved elven Colne, 85 kilometer nordøst for London. Byen hadde 119 441 innbyggere og fylket 173 074 innbyggere ved folketellingen i 2011. Fylket har et areal på 329 kvadratkilometer. Colchester ligger nær både Stansted lufthavn og havnen for passasjertrafikken i Harwich.

Faktaboks

Uttale
kˈoultʃistə

Byen regnes som Englands eldste, og var i tillegg den første romerske kolonien i landet.

Næringsliv

Colchester er et handelssenter, og har produksjon av elektrisk utstyr, tekstiler, motorer og næringsmidler, men turisme er en økende inntektskilde. Ved utløpet av elven Colne har det i flere århundre blitt drevet østersfiske, men på 1960-tallet tok det kommersielle fisket slutt.

Tekstilindustrien har lange tradisjoner i byen. Flamske vevere ble på midten av 1500-tallet oppmuntret av Elisabeth 1 og Jakob 1 til å etablere seg i byen med filtproduksjon. Colchester karakteriseres i dag som en av Storbritannias raskest voksende byer.

Landemerker

Colchester har et historisk museum i Colchester Castle og et naturhistorisk museum som ligger i den tidligere All Saints' Church, mens byens rådhus og vanntårn er to svært synlige landemerker. Universitet i Essex ble etablert i 1961.

Historie

Colchester var en viktig garnisonsby og er nevnt i The Doomsday Book fra 1086. Store deler av de romerske bymurer og andre fortidsminner er bevart. En del er samlet i den normanniske borgen Colchester Castle fra omkring 1080, som er landets største borg i sitt slag. Borgen er delvis er innredet som arkeologisk museum. Byen har en treenighetskirke fra 1050.

Colchester regnes som Englands eldste by, med festningsruiner som er langt eldre enn romertiden. Byen var den første romerske kolonien i England (Camulodunum), ble grunnlagt av keiser Claudius i 43 evt, og ble senere hovedstad for Cunobelin (Cymbeline).

I 1648, under den engelske borgerkrigen, ble Colchester inntatt av parlamentstroppene etter en lang beleiring.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg