Faktaboks

Borgund kraftverk
Borgund kraftstasjon, Øljusjøen kraftstasjon, Stuvane kraftstasjon

Borgund kraftverk er en felles betegnelse på flere vannkraftverk som alle ligger i Lærdalselva i Lærdal kommune, Vestland fylke. To av kraftverkene, Øljusjøen og Borgund, eies av Østfold Energi, mens Stuvane kraftverk ble overtatt vederlagsfritt av Lærdal kommune i 1988, etter en avtale inngått i 1981.

Lærdalselva er en viktig lakseelv, og det stilles derfor krav til minstevannføring og mulighet for å slippe vann forbi turbinene ved driftsstopp. Et eget klekkeri for lakse- og ørretyngel like ved Stuvane kraftverk sørger for sikker tilgang på settefisk til vassdraget.

Nedslagsfeltet for kraftverkene i Lærdalselva er totalt på 404 kvadratkilometer, og magasinkapasiteten er 270,5 millioner kubikkmeter. Utbyggingen foregikk etappevis i årene 1971 til 1988.

Kraftverkene

Øljusjøen kraftverk

Øljusjøen kraftverk er den høyestliggende stasjonen. Den utnytter en fallhøyde på omtrent 220 meter fra inntaks- og reguleringsmagasinet Øljusjøen og ned til Eldrevatn/Vassetvatn. Reguleringshøyden i Øljusjøen er mellom 1333 meter over havet som høyeste regulerte vannstand (hrv) og 1307 meter over havet som laveste regulerte vannstand (lrv). Installert effekt er 48 MW fra et francis-aggregat, og midlere årsproduksjon er 78 GWh.

Kraftstasjonen er også utstyrt med en pumpeturbin (se pumpekraftverk) med ytelse 50 MW. Deler av året pumper denne vann fra Eldrevatnet/Vassetvatnet opp til Øljusjøen for lagring.

Stasjonen er bygget i fjell og ble satt i drift i 1974.

Borgund kraftverk

Borgund kraftverk utnytter et fall på 873 meter fra inntaks- og reguleringsmagasinet Vassetvatn, som reguleres mellom hrv på 1125 og lrv på 1095 moh. Eldrevatn er det største reguleringsmagasinet for kraftstasjonen, og det er regulert mellom hrv på 1116 og lrv på 1106 moh. Store- og Vesle Juklavatn er andre magasiner som utnyttes. Det overføres også vann fra bekkeinntak samt fra Øljusjøen kraftstasjon. Med to pelton-aggregat, hver med en installert effekt på 106 MW, har stasjonen en midlere årsproduksjon på 985 GWh. Stasjonen, som er bygget i fjell, ble satt i drift i 1974, men er senere rehabilitert.

Stuvane kraftverk

Stuvane kraftverk er den nederste stasjonen i utbyggingen, og den benytter vannet renner ut fra Borgund kraftstasjon. Fallhøyden er 164 meter. Den har installert to francisturbiner som hver yter 19 MW på generatoren. Midlere årsproduksjon er 165 GWh. Stasjonen er bygget i fjell og ble satt i drift i 1988.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg