Borgund kraftverk er tre vannkraftverk som alle ligger i Lærdal kommune, Sogn og Fjordane. Kraftstasjonene, som alle ligger i Lærdalsvassdraget (Lærdalselva), eies av Østfold Energi:

som er den høyestliggende stasjonen, utnytter en fallhøyde på ca. 220 meter fra inntaks- og reguleringsmagasinet Øljusjøen og ned til Eldrevatn/Vassetvatn. Reguleringshøyden i Øljusjøen er mellom 1333 moh. som hrv og 1307 moh. som lrv. Installert effekt er 48 MW fra en francisturbin, og midlere årsproduksjon er 78 GWh. Kraftstasjonen er også utstyrt med en pumpeturbin (se pumpekraftverk) med ytelse 50 MW som deler av året pumper vann fra Eldrevatnet/Vassetvatnet opp til Øljusjøen for lagring. Stasjonen er bygget i fjell og ble idriftsatt i 1974.

utnytter et fall på 847 meter fra inntaks- og reguleringsmagasinet Vassetvatn, som regulers mellom hrv på 1125 og lrv på 1095 moh. Eldrevatn er det største reguleringsmagasinet for kraftstasjonen og det er regulert mellom hrv på 1116 og lrv på 1106 moh. Store og Vesle Juklavatn er andre magasiner som utnyttes. Det overføres også vann fra bekkeinntak samt fra Øljusjøen kraftstasjon. Med 2 peltonturbiner, hver med en generatoreffekt på 106 MW, yter stasjonen en midlere årsproduksjon er på 985 GWh. Stasjonen, som er bygget i fjell, ble idriftsatt i 1974.

som er den lavestliggende stasjonen i anlegget benytter vannet fra Borgund kraftstasjon. Den utnytter et totalt fall på 164 meter. Den har installert 2 francisturbiner som hver yter 19 MW på generatoren, og samlet har en midlere årsproduksjon på 165 GWh. Stasjonen er bygget i fjell og ble idriftsatt i 1988.

Samlet installert effekt i de 3 kraftstasjonene som til sammen utgjør Borgund kraftverk er ca. 300 MW, med til sammen en midlere årsproduksjon på 1,013 TWh. Felles driftssentral for de 3 stasjonene ligger i portalbygget til Borgund kraftstasjon.

Lærdalselva er en viktig lakseelv og det stilles derfor krav til minstevannføring og mulighet for å slippe vann forbi turbinene ved driftsstopp. Et eget klekkeri for lakse- og ørretyngel like ved Stuvane kraftstasjon sørger for sikker tilgang på settefisk til vassdraget.

Nedslagsfeltet for kraftverkene i Lærdalselva er totalt på 404 km² og magasinkapasiteten 270,5 mill. m³. Utbyggingen foregikk etappevis i årene 1971 til 1988.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.