Fortellingene om Teskjekjerringa av Alf Prøysen og med illustrasjoner av Borghild Rud ble nyutgitt på Gyldendal Forlag i 2007. Fortellingene ble utgitt samlet første gang i 1978.

Gyldendal Forlag. Begrenset gjenbruk

Borghild Eline Rud, norsk avistegner, illustratør og portrettmaler, særlig kjent for sine utallige tegninger til Alf Prøysens ukentlige små noveller, «lørdagsstubber», i Arbeiderbladet på 1950–70-tallet.

Hun var utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (1925-26) og Statens Kunstakademi (1926-30). Hun leverte tegninger til Arbeidermagasinet/Magasinet For Alle i over førti år (fra 1929 til 1970) og illustrerte en rekke bøker, som Arne Garborgs Haugtussa, Knut Hamsuns Markens grøde og Asbjørnsen og Moes folkeeventyr. Særlig kjent er hun for sitt nære samarbeid med Alf Prøysen; hun illustrerte blant annet hans bøker om Teskjekjerringa, og leverte bortimot tusen illustrasjoner til «lørdagsstubbene» han skrev for Arbeiderbladet mellom 1951 og 1970. Illustrasjonene hennes skildret oftest mennesker i hverdagssituasjoner og var utført med blyant, penn eller pensel, og i en naturalistisk, følsom stil. 

Borghild Rud deltok i flere utstillinger og hadde en stor retrospektiv utstilling i Prøysenhuset i 1999. Arbeidene hennes er innkjøpt av blant annet Nasjonalgalleriet/Nasjonalmuseet, Norsk Kulturråd og Nittedal kommune. Hun mottok også flere priser, blant annet Bildebokprisen (1972 og 1974) og Akershus fylkes kulturpris (1977).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.