Bliksvær er en øygruppe i Bodø kommune i Nordland fylke, 15 kilometer vest for bysenteret. I alt består Bliksvær av cirka 60 lave og skogbare øyer og holmer. Største øy er Bliksvær, med fem innbyggere i 2017 (mot 11 i 1999 og fire i 2014). Øya har lokalruteforbindelse med Bodø. I øygruppen drives fiske og noe jordbruk.

I Bliksvær er et område på 101 430 dekar fredet som naturreservat (dyrelivsfredning). Av verneområdet utgjør rundt fem prosent landareal, resten er sjøareal. Verneinteressene knytter seg særlig til områdets betydning som overvintringsplass, myteplass og hekkeplass for sjøfugl. Blant annet hekker storskarv, toppskarv og havørn på øyene, og her er en fast mytelokalitet for grågås. Det er selkolonier (steinkobbe) flere steder på på øygruppen.

Navnet

Bliksvær har usikkert opphav, men kan være en avledning av mannsnavnet Birger, men også av norrønt 'borg, inngjerding', da brukt om en borglignende fjellknaus.

Les mer i Store norske leksikon

Kart

Bliksvær
Bliksvær
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg