Blaker skanse (internatbygningen)

Blaker skanse. Øverst den nyoppførte internatbygningen, reist på samme sted og med samme utseende som den gamle, tidligere kommandantbolig, som brant ned 26. mars 1973. Bygningen har nå betongkjerne og ytre panel. – Nederst en del av de gamle artilleri- og proviantbygninger, nå verksteder. I bakgrunnen til høyre det restaurerte kruttmagasinet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Blaker skanse er et tidligere festningsanlegg på Glommas østlige bredd, nær Blaker jernbanestasjon, i Lillestrøm kommune, Akershus, som i dag drives som selskapslokaler.

Blaker skanse ble anlagt i 1683 av kommanderende general Gustav Wilhelm Wedel (Jarlsberg) som et ledd i den første systematiske befestning av Glommalinjen, og skansens funksjon var å sikre det daværende viktige fergestedet Blakersund. Oberst A. A. Pretorius med 600 mann forsvarte seg her med hell fra 6. til 17. desember 1718 mot en svensk styrke under general Leutrum. I 1744–1745 ble skansen forsterket, blant annet med skyts og annet fra Basmo festning, som da ble nedlagt.

Den nåværende formen av Blaker skanse stammer for det meste fra 1750-årene. Svenskene besatte Blaker skanse 1808, men ble fordrevet etter to dager. Den har vært nedlagt flere ganger, men ble endelig nedlagt i 1820 og solgt 1893.

Den vakre stjerneskansen med sine bastioner og gamle bygninger er en av de fineste severdighetene i Akershus. Blaker skanse ble i perioden 1917–2003 brukt til skoleformål, og fra 2004 til selskaps- og konferansevirksomhet og overnatting.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Brochmann, Georg: Blaker, Skansen og skolen : ny og utvidet utg. ved Svein Sandnes, 2004

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg