PD-100 Black Hornet er en norsk personlig rekognoserings- og overvåkningsdrone (PRS, Personal Recoinassaince and Surveillance), utviklet av FLIR Unmanned Aerial Systems (tidligere Prox Dynamics AS). Black Hornet er utformet som et mikrohelikopter (nano-UAV).

Black Hornet-systemet består av en beholder med to droner og en styringsenhet, og en skjerm. Alt med en samlet vekt på omkring 1,3 kilogram og lite nok til å kunne bæres i en magasinlomme. Selve dronen veier 33 gram, er 12 centimeter lang, og er utstyrt med tre kameraer i nesen og autopilot med fullt GPS-system. Den har en flytid på omkring 25 minutter og en aksjonsradius på opptil 1000 meter med fri sikt. Dronen kan både fjernstyres manuelt og automatisk følge en ferdig planlagt rute.

Produksjon ble igangsatt i 2011, og de første systemene ble solgt til den britiske hæren i 2012 som har brukt systemet operativt i Afghanistan. Tredjegenerasjonsmodellen Black Hornet 3 ble lansert i 2018 og er solgt til blant annet Australia og USA.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg