Tirpitzmuseet
Tirpitzmuseet utnytter arkitekturen i bunkersen som tyskerne bygget under andre verdenskrig.
Tirpitzmuseet
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Blåvand er en populær ferieby som ligger nordvest for Esbjerg sydvest på Jylland i Danmark. Her finnes en barnevennlig strand i le av Horns Rev.

Blåvand Museum i den gamle Oksby skole fra 1889 forteller om harde levekår. Oksby kirke oppført 1891. Øst for Blåvand ligger festningsanlegget Tirpitz-stillingen fra andre verdenskrig, bygget av tyskerne for å dekke innseilingen til Esbjerg. Anlegget ble aldri ferdigstilt, og er i dag godt besøkt museum. Blåvand Radio, Danmarks første sivile kystradiostasjon ble opprettet i 1914 for å øke sikkerheten for skipsfart og fiske i Nordsjøen, men ble nedlagt i 1996.

Blåvands Huk

Blåvandshuk Fyr
.

Blåvands Huk er Danmarks vestligste punkt, på 8° 4ʹ 22ʹʹ østlig lengde. Blåvands Huk dekkes av lave klitter med en grunnvoll av sandstein som motstår havets angrep. Det farlige Horns Rev strekker seg fra Blåvands Huk og 40 kilometer ut i Nordsjøen. Her åpnet 2002 verdens største havvindmøllepark, Horns Rev Havmøllepark, med en effekt på 160 MW. Horns Rev II ble åpnet i 2009, med 95 vindmøller og en kapaistet på 218 MW. Innenfor pynten står Blåvands Fyr, et 39 meter høyt fyr som kan sees 50 kilometer ut over havet.

På halvøya Skallingen sørvest for Blåvands Huk lå et stort minefelt som en del av den tyske forsvarslinjen. I 2012 ble området ryddet for miner og åpnet for offentligheten.

Blåvandshuk Fyr

Blåvandshuk Fyr er et fyrtårn som ble oppført i år 1900. Det er 39 meter høyt og har en lyshøyde på 55 meter. Et roterende linseapparat gjør at lysstrålen kan ses 50–60 kilometer utover havet til tross for en forholdsvis beskjeden lyskilde. En utsiktsplattform er tilgjengelig for publikum. Fra plattformen er det en formidabel utsikt over Horns Rev og verdens største havvindpark. Fyret ble berømt i Danmark i 1938 gjennom filmen «Blåvand melder Storm». I den tidligere fyrvokterboligen er det innredet natursenter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg