Frydenlund Bryggeri

Artikkelstart

Frydenlund Bryggeri var et tidligere norsk bryggeri, beliggende i Oslo, som i ble grunnlagt i 1859. Frydenlund var i sin tid et av landets største bryggerier.

Faktaboks

Uttale
frˈydenlund bryggerˈi

Skipskaptein Mads Ellef Langaard fra Lillesand grunnla bedriften i Oslo (den gang Christiania), og navnet Frydenlund stammer fra den løkka ved Pilestredet 52 hvor produksjonslokalene ble bygget. Bryggeriets kjennemerke var en sekskantet stjerne, med grunnleggerens initialer inni. Dette merket ble Norges første beskyttede varemerke, da det ble registrert i 1884. Varemerket er fremdeles i bruk på Frydenlund øl.

I 1886 ble Norges første bryggerilaboratorium bygget ved Frydenlund Bryggeri.

Bryggeritransporten var lettkjennelig på grunn av hestene. Frydenlund Bryggeri brukte kun svarte dølahester som bryggerihester, og fargen svart ble også brukt på ølkassene som de leverte ut til utsalgsstedene. Når hestene ble erstattet med biler på 1950-taller, var også disse lakkert i svart.

I 1962 gikk bryggeriet inn som datterselskap i De sammensluttede bryggerier, sammen med Schous Bryggeri. I 1977 fusjonerte de to selskapene, og danne Frydenlund Schous Bryggeri, og året etter ble de oppkjøpt av Nora Industrier, som også eide Ringnes Bryggeri.

Rasjonalisering og effektivisering var nødvendig i bryggeribransjen, og siden konsernet her satt med flere bryggerier, var det nødvendig å se på struktureringen. Dette førte til at Schous Bryggeri opphørte som selvstendig produksjonsbedrift i 1981, og to år senere ble de gjenværende to bryggerier slått sammen til Frydenlund Ringnes Bryggerier. Fem år senere ble dette til Ringnes AS.

Orklakonsernet overtok Nora Industrier i 1991, og i 1995 led Frydenlund Bryggeri samme skjebne som Schous, og produksjonen i egne lokaler opphørte.

Fremdeles er Frydenlund-øl å få kjøpt, men produksjonen foregår nå ved Ringnes Bryggeri, som fra 2004 ble en del av det danske Carlsberg.

Enkelte av bygningene som Frydenlund Bryggeri produserte i er revet, men de gjenværende tilhører idag OsloMet – storbyuniversitetet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev cathrine Hamborg

Hei.
Jeg har en tipp tipp oldefar som jobbet som stallmester ved Frydelund Bryggeri fra 1899. Lurer på hvor jeg kan finne ut av hva han het?
Hilsen Cathrine

skrev Anne Eilertsen

Hei, Cathrine! Vi har dessverre ikke noen kilder vi kjenner til for akkurat dette, men det er mulig Digitalarkivet (https://www.digitalarkivet.no/) kan hjelpe deg?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg