Faktaboks

Białystok
russisk Belostok
Uttale
białˈystok
Białystok

Gamlebyen i Białystok, Polen.

Białystok
Av /Shutterstock.

Białystok er en by i Polen, 177 kilometer nordøst for Warszawa, nær grensen til Belarus. Byen har 294 242 innbyggere (2021) og er med dette den største byen i den nordøstlige delen av landet. Białystok er hovedstad i fylket (województwo) Podlaskie.

Byen har stor tekstil-, lær-, næringsmiddel- og metallindustri. Białystok er et jernbaneknutepunkt og har en flyplass. I byen er det et dukketeater fra 1953 og et fylkesmuseum. Den gresk-ortodokse kirken i byen er fra det 16. århundre.

Historie

Białystok ble grunnlagt i 1320, ble prøyssisk i 1795, russisk i 1807 (Napoleons gave til keiser Aleksander), polsk i 1921, sovjetisk i 1939 og var tysk i perioden 1941–1944.

Store deler av byens infrastruktur ble ødelagt under andre verdenskrig, da tyskerne drepte mer enn halvparten av byens befolkning, inkludert alle jødene, som før krigen utgjorde 40 prosent av innbyggerne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg