Faktaboks

Beth Wyller
Født
5. desember 1947, Oslo
Skulptur
Beth Wyllers skulptur Nr. 42 i modellert og glasert terrakotta fra 2008 har et menneskelig aspekt i måten den er utformet på.
Keramisk arbeid
Verket Dobbel grønn fra 2020 er utført i terrakotta med begittning og glasur.

Beth Wyller er en norsk keramiker. Hun har både en teoretisk og praktisk tilnærming til keramikken. Arbeidene beveger seg mellom bruksting, bilde og skulptur.

Utdannelse

Wyller har en lang og kompleks skolering. Hun er utdannet ved keramikklinjen på Statens håndverks- og kunstindustriskole (1971–1975) og skulpturlinjen på Statens kunstakademi (1976–1980).

Kunstnerisk praksis

Tross av at Wyller har to utdannelser, så er det keramiker hun vil være. De tidlige arbeidene bærer preg av at hun i mange tilfeller brukt tradisjonelle former som et lerret. De maleriske kvalitetene synes viktigere enn det å vise frem et rikt spekter av glasur. I arbeidet Plommen i egget (1988) danner den transparente glasuren nærmest bakteppe for et abstrakt landskapsmaleri.

I perioden 2006–2008 samarbeidet Wyller med billedkunstneren Randi Eilertsen om prosjektet 2 without title. De jobbet hver for seg på sitt eget atelier, men gikk inn på hverandres områder for å se på hvordan det kom til å påvirke dem til nye ideer og uttrykk.

Prosjektet Forskyninger tok utgangspunkt i hennes interesse for små forskyvninger og endringer i velkjente elementer, som drensrør, takstein, fliser og så videre. Utforskningen resulterte i keramiske arbeider av funksjonell art, men også arbeider som speiler hennes bakgrunn som skulptør. Verket Nr 42 (2008) består av tre elementer i leire, utvendig hvitt glasert, som ligger på rad. Hulrommet kan ses på som en ytre representasjon av menneskets torso, mens det fragile keramiske materiale skildrer vår sårbarhet.

Wyller jobber ofte med flaten, som for henne er synonymt med takstein og fliser. Enkle bruksgjenstander danner ofte bakgrunn til motiver i hvit glasurterrakotta. Uttrykket er arkaisk og til tider abstrakt. Å arbeide todimensjonalt kan oppleves som en motsetning til tradisjonell keramikk som vanligvis er tredimensjonal. Disse arbeidene representerer et møte mellom hennes bakgrunn som skulptør, og fascinasjonen for det maleriske.

Utsmykninger

Wyller utførte fra 1981 til 2004 i alt 12 utsmykninger. Til Holmlia stasjon laget hun i 1987 Slangestein. Verket er i stein med innlagte figurer i keramisk materiale. Det står i kontrast til bygningens stramme karakter, og oppleves derfor som en selvstendig kommentar til arkitektens utforming.

I 2003–2004 var Beth Wyller professor ved institutt for keramikk ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen.

Innkjøp og priser

Wyller er representert i en rekke offentlige og private samlinger, deriblant Nasjonalmuseet, Permanenten og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. Hun har fått flere priser, Special Prize, WOCEF, Korea (2007 og 2003), Oslo bys kulturstipend 2003 og Kunsthåndverkprisen 1996.

Utstillinger

Separatutstillinger (i utvalg)

  • 2018, Kunstbanken, Hamar
  • 2014, Kunstnerforbundet, Oslo
  • 2011, Nääs Konsthantverk, Göteborg, Sverige
  • 2009, Collect 2009, London, England
  • 1989, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Trondheim

Gruppeutstillinger (i utvalg)

  • 2018, Patrick Parrish Gallery, New York, USA
  • 2005, Norwegian Crafts, Flow Gallery, London, England
  • 2002, Keramik aus Norwegen, München, Tyskland
  • 1991, Blås och Knåda, Stockholm, Sverige
  • 1984, Keramikk som utsmykking, Kunstnerforbundet, Oslo

Utsmykkinger (i utvalg)

  • 2004, Skui skole, Bærum
  • 1995, Statoilbygget på Kolsnes, Bergen
  • 1986, Ryen sykehjem, Oslo
  • 1985, Norges ambassade i Riyad, Saudi-Arabia

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Wyller, Beth (2010), Beth Wyller, Kraft Digitalprint
  • Gaustad, Randi og Gunnar Danbolt (1990). Samtidskeramikk, Dreyers Forlag
  • Opstad, Jan-Lauritz (1989). En ny bevissthet: Norsk kunsthåndverk 1970–1990, Huitfeldt Forlag

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg