Faktaboks

Bengt Orup
Født
13. oktober 1916, Lindesberg, Sverige
Død
1996, Helsingborg, Sverige
Vase
Bengt Orup. Vase. Utført ved Johansfors. Antagelig 1950-årene.

Bengt Orup var en svensk glassdesigner og billedkunstner. Allmennheten kjenner ham fremst for glasset for Johansfors glasbruk og spesielt klassikeren Strikt.

Bakgrunn

Orup ble født i den svenske byen Lindesberg. 11 år gammel ble han rammet av en ulykke og mistet synet på det ene øyet. Som ung fikk han opp interessen for billedkunst. I 1933 studerte han på Stockholms reklamskola, og i perioden 1934–1935 gikk han på den anerkjente Otte Skölds målarskola i Stockholm. Etterpå reiste Orup til Paris, og i 1937–1938 studerte han ved Grand Chaumiére og Colarossi.

Glasskunst

Da Orup flyttet tilbake til Sverige praktiserte han under Wilhelm KågeGustavsberg (1939). De kommende årene flyttet Orup og familien en rekke ganger og han deltok på flere utstillinger. Konkretismen var en kunstretning som interesserte ham, og fra slutten av 1940-årene ble bildene stadig mer abstrakte.

Johansfors glasbruk

I 1952 ble Orup ansatt som kunstnerisk leder for Johansfors glasbruk. De første årene jobbet han abstrakt med glasset som kunstnerisk materiale, og flere arbeider var nærmere å betrakte som skulpturer enn bruksforemål. Vinkaraffelen Porro i klarglass fra 1952 var formet som en kule med sylinderformet håndtak og en svak buet helletut. Til den store boligutstillingen H55 i Helsingborg i 1955 laget han flere ansikter i etset og klarglass. De var inspirert av samtidens interesse for afrikansk turistkunst. Til H55-utstillingens bar tegnet han også serviset Bar 55.

Strikt og andre klassikere

Drikkeglass
Bengt Orup. Modell: Strikt. Utført ved Johansfors. 1953.

Mest kjent ble Orup for en rekke glass og karafler i klarglass med strekdekor i emalje. Som designklassikere å regne er Party (1953), Strikt (1953) og Stripe (1958). Omkring 1954–1956 tegnet han også mønster til Perstorpsplatta og Camping-servis for Skånska Ättikfabriken.

Hyllinge glashytta

I 1963 begynte Orup som kunstnerisk leder for Hyllinge glashytta i Skåne. Der fikk han stor kunstnerisk frihet. Han formga straks en habil kolleksjon som fikk oppmerksomhet i media. Populær og omtalt ble Bäskaflaskan (1964), inspirert av lokale drikkeskikker. Det samme året kom vase-serien Cinder og fatet Stromboli i klarglass med spetter i jern.

De siste årene som glassdesigner

Etter kun tre år på Hyllinge kom Bent Orup tilbake til Johansfors i 1967. Under denne andre perioden fikk hans glass en løsere form og fargebruken ble mer diffus. På begynnelsen av 1970-årene fikk Johansfors økonomiske problemer og i 1973 overtok Kosta Boda glassverket. Det samme året sluttet Orup på Johansfors.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Millroth, Thomas (2002). Bengt Orup: måleri – glas, Förlag första galleriet

Faktaboks

Bengt Orup

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg