Lindesberg
Lindesberg. Kungsgatan har gammel trehusbebyggelse, oppført etter en bybrann i 1869.

Lindesberg er en by og kommune i landskapet Västmanland i Sverige.

Byen

Byen ligger 40 kilometer nord for Örebro og har 9700 innbyggere (2020). Lindesberg har siden 1300-tallet vært en viktig handelsplass for Bergslagen. Stedet fikk byrettigheter i 1643.

Kommunen

Frövifors
Frövifors Bruk (kartong og papirmasse) er kommunens største industribedrift.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Lindesberg kommune ligger nordøst i Örebro län, har et areal på 1383 kvadratkilometer og 23 500 innbyggere (2022). Landskapet preges av sprekkedaler med mange innsjøer. I nord dominerer skog på morenegrunn, i sør er det et mer oppdyrket landskap på leirjord. Lengst i nord ligger naturvernområdet Malingsbo-Kloten.

Gruvedrifttradisjonene går tilbake til 1300-tallet. I løpet av 1900-tallet ble gruvene stengt, den siste i 1983. I 2004 ble imidlertid ny drift satt i gang i Lovisagruvan ved tettstedet Storå. Største virksomhet i dag er BillerudKorsnäs' fabrikk i Frövi, 18 kilometer sørøst for bysentrum. Her tilvirkes kartong og papirmasse. Dagens industri for øvrig er konsentrert til kommunesenteret, med verkstedindustri og mer.

Guldsmedshyttan, 15 kilometer nordvest for Lindesberg, har hatt gruvedrift med tradisjoner tilbake til 1500-tallet. Det samme har Stråssa nordøst for Storå. Stråssa gruva har hatt drift gjennom store deler av 1900-tallet; driften ble endelig nedlagt i 1983.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg