Ben Ainslie

Faktaboks

Ben Ainslie

Charles Benedict Ainslie

Uttale

'einsli

Født
5. februar 1977, Macclesfield, Cheshire, England
Ben Ainslie er den mestvinnende seileren i olympiske leker gjennom tidene, med fire gull og én sølvmedalje.
Av /LNP/Rex/NTB Scanpix.
Den britiske seileren Ben Ainslie på slør i sin finnjolle under OL i London i 2012, der han vant sin fjerde olympiske gullmedalje på rad.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Artikkelstart

Ben Ainslie er en seiler fra Storbritannia som vant fire OL-gull i fire OL på rad fra 2000 til 2012 og blitt kåret til verdens beste seiler fire ganger.

Hans første OL-medalje kom i Atlanta i 1996 da han ble nummer to i laser. Fire år senere, i Sydney 2000, tok han sitt første OL-gull med samme båttype. Han skiftet deretter til finnjolle, og vant OL-gull både i Athen i 2004 og Beijing i 2008 før han avsluttet karrieren med gull på hjemmebane i London i 2012. Han ble dermed den første seileren som vant medalje i fem OL på rad, og den andre etter danske Paul Elvstrøm til å vinne gull i fire OL etter hverandre.

I tillegg til alle OL-gullene, ble han verdensmester hele åtte ganger. To av VM-triumfene kom i laser, de seks andre i finnjolle. I tillegg har han tre VM-bronser.

Ben Ainslie har også blitt kåret til «Årets seiler» av Det internasjonale seilforbundet (ISAF Sailor of the Year Award) fire ganger (1998, 2002, 2008, 2012), som også er mer enn noen annen utøver siden utmerkelsen ble opprettet i 1994.

Etter avsluttet jollekarriere har Ainslie blant annet deltatt på USAs båt Team Oracle i America's Cup, og bidratt til Storbritannias satsinger i samme regatta.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg