Bata
Bata ligger ved kysten av fastlandsdelen av Ekvatorial-Guinea, og er landets største by.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Bata er den største byen i Ekvatorial-Guinea. Den ligger ved kysten i fastlandsdelen Río Muni ved Guineabukta. Storbyomådet har 435 000 innbyggere (2023).

Faktaboks

Uttale
bˈata

Næringsliv og transport

Bata
Trafikkert gate i Bata, foto fra 2015.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Byen har hatt en betydelig vekst siden olje og naturgass ble funnet på landets kontinentalsokkel i 1996. Bata er et viktig handelssenter og er utskipningshavn for tømmereksporten. Det er også noe eksport av kaffe og kakao. Det er fergeforbindelse mellom Bata og landets hovedstad Malabo på øya Bioko og mellom Bata og Douala i Kamerun. Det er en flyplass nord for Bata.

Kultur og utdanning

Den romersk-katolske katedralen fra det 17. århundre er Batas eldste bygning. Det nasjonale universitetet i Malabo har et fakultet for medisin i Bata.

Historikk

Franskmennene tok kontroll over byen Bata i 1900. På Paris-konferansen samme år ble grensene for den spanske kolonien Río Muni på fastlandet fastlagt, og Bata ble da en del av denne kolonien. Da Ekvatorial-Guinea ble uavhengig 12. oktober 1968 ble Bata landets hovedstad, men året etter ble hovedstaden flyttet til Malabo.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg